Çavuşoğlu’ndan tutuklu IŞİD’liler açıklaması: Nasıl Fırat Kalkanı Bölgesi'nde bunları kontrol altında tuttuysak, burada da kontrol altında tutarız

Çavuşoğlu, "Deutsche Welle Türkçe"ye verdiği özel röportajda, Barış Pınarı Harekatı, tutuklu IŞİD'liler ve ABD'nin yaptırım tehdidi hakkında açıklamalarda bulundu

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Deutsche Welle Türkçe’den Can Ertuna’ya verdiği röportajda Barış Pınarı Harekatı’na dair açıklamalarda bulundu. 

Çavuşoğlu, Ertuna’nın “IŞİD’lilerden Türk Silahlı Kuvvetleri mi sorumlu olacak?” sorusuna “Şimdi nasıl Fırat Kalkanı Bölgesi'nde bunları kontrol altında tuttuysak, burada da kontrol altında tutarız” yanıtını verdi. 

Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın ortak bir çalışma grubu olduğunu söyleyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: 

Yani Türkse bunlar yani Türk vatandaşı ise içinde varsa onları tabii ki hemen getiririz. Diğer ülke vatandaşları ise ülkelerine göndermek için girişimde bulunuz. Almazlarsa orada tutarız. 

Yargılama mekanizması zaten diğer yerde de var yani burada ya bunların hesap verebilmesi için de gerekli adımların hepsi atılır, serbest bırakılması mümkün değil ama şimdi güvenli bölgenin 30 kilometre 40 kilometre dışındaki, bizim hiç oralarda olmadığımız yerlerdeki DAEŞ'lirden de sorumlu biz değiliz ancak buralara gelirlerse o zaman sorumlu biz oluruz. 


IŞİD’lilerle mücadele için “Boynumuzun borcu” diyen Dışişleri Bakanı, “Çünkü biz terör örgütleriyle mücadele de hiç ayrım yapmıyoruz. Hepsi terör örgütüdür. Hepsi ile mücadele etmemiz gerekiyor ve bugüne kadar da bunu yaptık” ifadelerini kullandı. 

IŞİD ile mücadelenin tek bir ülkenin sorumluluğunda olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, “Biz Türkiye olarak herkesten daha fazla mücadele ettik.Suriye‘de sadece 3 binden fazla DAEŞ'liyi etkisiz hale getirdik bin civarında da Irak‘ta etkisiz hale getirdik. Ve bizim şu anda Fırat Kalkanı Harekatı'yla DAEŞ‘ten temizlediğimiz bölgede DAEŞ diye bir problem var mı? Orada da var hapishanede hiç birisi serbest bırakıldı mı? Türkiye‘deki hapishanelerde de var. Yakalayıp ülkelerine gönderdiğimiz yabancı terörist savaşcılar var” dedi. 

“Yaptırımların karşılığını mütekabiliyet gereği tam şekilde uygularız”

ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptırım tehdidi hakkında da konuşan Bakan, “Yaptırımlardan korkacak olsak biz burada bu harekatı başlatmazdık. Bu bizim için hayati derecede ulusal güvenlik meselesi” dedi ve ekledi:

Her şeyden önce yaptırımlarla bir yere varılamayacağını daha önceden de gördük. ABD daha önce de İçişleri ve aynı şekilde Adalet Bakanımızı yaptırıma tâbi tuttu. Biz de onlara karşılık verdik. 

Yani herhangi bir olumsuz bir adım olduğu zaman bunun karşılığını Türkiye’ye yönelik, bunun karşılığını mütekabiliyet gereği tam bir şekilde uygularız ve veririz.


 Deutsche Welle Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU