Facebook’un kripto parası Libra’ya devlerden darbe: 6 ödeme şirketi projeden çekildi

PayPal’in ardından MasterCard, Visa, eBay, Mercado Pago ve Stripe firmaları, Libra Birliği’nden çıktı

PayPal'in açılışını yaptığı ayrılık kararlarında projeden çekilen firma sayısı gittikçe artıyor (Reuters) 

Sosyal medya platformu Facebook’un kripto parasının geleceği, başlangıçta Libra projesinde yer alan birçok firmanın geri adım atması nedeniyle tehlikeye girdi.

Ödeme şirketleri Mastercard, Visa, eBay, Stripe ve Mercado Pago, Facebook’un piyasaya çıkması beklenen kripto parası için oluşturulan “Libra Birliği”nden çıkma kararı aldı.

Açılışı, 4 Ekim’de ayrılık kararı alan Paypal’in yaptığı son çekilme kararlarıyla birlikte projeden ayrılan şirket sayısı 6’ya çıktı.

 

 

Libra projesinin başındaki isim olan, PayPal’in eski Başkanı David Marcus, Twitter’da yaptığı paylaşımda, projeden ayrılan MasterCard ve Visa yetkililerine teşekkür ederken, karşılaştıkları baskının yoğun olduğuna dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Business Insider’a konuşan eBay sözcüsü ise “Libra Birliği’nin vizyonuna son derece saygı duyuyoruz ancak eBay, kurucu üye olarak devam etmemeye karar verdi. Şu anda müşterilerimiz için eBay tarafından yönetilen ödeme sistemlerini kullanıma sunmaya odaklanıyoruz” dedi.

Visa’dan bir yetkili de “Kurumumuz şu sıralar Libra Birliği’ne katılmama kararı aldı. Değerlendirmelerimizi yapmayı sürdüreceğiz ve nihai kararımız birçok faktör göz önüne alınarak netlik kazanacak. Bu etkenler arasında Libra Birliği’nin yasal mevzuata dair tüm beklentileri karşılama kabiliyeti de bulunuyor” diye konuştu.

Stripe’tan yapılan ayrı bir açıklamadaysa, ödeme şirketinin gelecekte Libra Birliği’ne yeniden dahil olmayı düşünebileceği belirtildi.

 

 

2020’nin ilk yarısında piyasaya sürülmesi beklenen Libra’ya siyaset dünyasından tepkiler gelmişti.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’a ekim ayı başında bir mektup gönderen ABD Kongre üyeleri James French Hill ve Bill Foster, Facebook'un sabit değerli kripto parası Libra’ya şüpheyle yaklaştıklarını ve Libra’nın Amerikan yargısının ülkenin finansal yönetimine ilişkin yetkilerinin önemli bir bölümünü ortadan kaldırmasından endişe duyduklarını ifade etmişti.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol 

 

DAHA FAZLA HABER OKU