Google, Hong Kong protestoları oyununu uygulama mağazasından kaldırdı

Teknoloji şirketi, oyunun "geliştiricilerin hassas olaylardan kazanç sağlamasını yasaklayan ve uzun süredir devam eden politikaları" ihlal ettiğini öne sürüyor

Göstericiler 7 Ekim 2019'da Hong Kong'daki Mong Kok semtinde polisin göz yaşartıcı gaz kullanmasına tepki göstermişti (AFP)

Google, Hong Kong protestolarını konu alan bir rol yapma oyununu şirket politikalarını ihlal ettiğini iddia ederek kendi uygulama mağazasından kaldırdı.

Teknoloji devi, Revolution Of Our Times (Çağımızın Devrimi) adlı uygulamayı Çin hükümetinin talebiyle kaldırıldığı iddiasını yalanladı ve uygulamanın çatışmalar üzerinden kazanç elde etmeme kuralına uymadığı için kaldırıldığını söyledi.

Şirket sözcüsü, Google’ın “geliştiricilerin, hassas olaylardan yararlanmalarını (devam eden ciddi çatışmalardan ya da trajedilerden bir oyun yoluyla para kazanma girişimi gibi) yasaklayan uzun vadeli bir politikası olduğunu” söyledi.

Google oyunu kara listeye alması, Apple'ın Hong Kong göstericilerinin, polisin yoğun olduğu lokasyonlardan kaçınmak için kullandığı bir uygulamayı kaldırma kararına denk geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Apple CEO'su Tim Cook, HKmap.live'in Uygulama Mağazası'ndan kaldırılmasını savunmuştu. Cook, uygulamanın Hong Kong sakinlerini ve kolluk güçlerini tehlikeye atmak için kullanıldığına dair "güvenilir bilgiler" aldığını öne sürmüştü.

Ancak, İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacısı Yaqiu Wang gibi eleştirmenler, Apple'ın "Çin hükümetinin politik baskılarına boyun eğdiğini" iddia etmişti.

Öte yandan oyunun kaldırılmasına rağmen, canlı harita uygulaması Google Play mağazasında hâlâ mevcut. Revolution Of Our Times'ın arşivlenmiş bir versiyonu da hâlâ erişilebilir durumda.

Oyunun açıklamasında “Hong Kong, bir zamanlar hukukun üstünlüğüyle korunan müreffeh bir şehirdi ama Carrie Lam, 2 milyondan fazla Hong Konglu'nun isteklerini yok sayarak çok tartışmalı bir suçlu iadesi yasasını geçirmeye çalıştı ve tek başına her şeyi yıktı" yazıyor. Açıklamada ayrıca, şu ifadeler yer alıyor:

Gösterileri göz yaşartıcı gazla ve polis şiddetine izin vererek bastırmaya çalıştı ama Hong Kong halkı, yumruklarını kurşunlara çevirerek boyun eğmeyen kararlılığını tüm dünyaya gösterdi.

Google Play mağazasından kaldırılmadan önce, Revolution Of Our Times, binden fazla kez indirilmiş ve 250'den fazla incelemeden 5 yıldız almıştı.

Hong Kong’daki demokrasi yanlısı protestolara karşı Çin'in yanında durmakla suçlanan diğer teknoloji firmaları arasında video oyunu geliştiricisi Blizzard da yer alıyor.

Firma, göstericilere desteğini ifade eden bir oyuncuyu bir e-spor turnuvasından men etmesinin ardından tepki çekmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU