Trump’ın vergi beyannameleri: Temyiz mahkemesi, ABD Başkanı’nın mali kayıtlarını Kongre’ye teslim etmesine karar verdi

Trump, Manhattan’da başka bir mahkeme celbiyle daha mücadele veriyor

Beyaz Saray'dan geçen aylarda yapılan açıklamalarda, Demokratların Trump'ın vergi beyannamesini "asla göremeyeceği" belirtilmişti (AP)

ABD’de federal düzeyde bir temyiz mahkemesi, Donald Trump’ın hesap uzmanlarının Başkan’ın mali kayıtlarını Kongre’ye sunmasına karar verdi. Çıkan hüküm, Trump’ın iş anlaşmalarının üzerindeki perdeyi kaldırmayı amaçlayan Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar için en son zafer oldu.

DC Temyiz Mahkemesi’nde üç yargıçlı kurul tarafından verilen hüküm, tüm yargıçlar tarafından tekrar gözden geçirilmeye karar verilmemesi ya da ABD Yüksek Mahkemesi’nin davaya bizzat müdahil olmaması halinde Trump’ın vergi beyannamelerini ve diğer ticari belgelerini bundan böyle gizleyemeyeceği anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme çağrısı, ABD Başkanı’na karşı azil soruşturmasını başlatan Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratların yönettiği birkaç komiteden biri olan Gözetim ve Reform Komitesi tarafından gündeme getirilmişti. Söz konusu karar, Trump’ın Mazars USA firmasındaki hesap uzmanlarını bahsi geçen belgeleri teslim etmeye zorlamayı amaçlıyor.

Daha önce Trump -aldığı kararlar yalnızca federal yargıç tarafından geri çevrilebilen- bir alt mahkemeden celp emri çıkmasını engellemeye çalışmıştı. ABD Başkanı ayrıca, New York şehrinde büyük jürinin bulunduğu ve ayrı bir celp kararı çıkaran Manhattan İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ndeki davada mali belgelerini açıklamanın önünü kesmeyi amaçlıyor.

DC Temyiz Mahkemesi’ndeki kurulun öncesinde federal hükümeti temsilen görev yapmış olan eski ABD Başsavcısı Neal Katyal’a göre, Trump’ın Yüksek Mahkeme’nin davasını ele almaya ikna etmesi güç olabilir. Katyal, temyiz mahkemesi ve saygın bir federal yargıcın Başkan aleyhine zaten karar vermiş olmasından dolayı bunun zor olabileceğini söylüyor.

 

 

Manhattan Bölge Başsavcısı Cyrus Vance Jr, 2016 seçimlerinin hemen öncesinde Trump’a ait işletmelerin, porno film oyuncusu Stormy Daniels’le Playbol modeli Karen McDougal’e sus payı olarak nasıl ödeme yaptığını araştırıyor. Her iki kadına önceki yıllarda Trump’la yaşadıkları iddia edilen ilişkilere dair sessiz kalmaları için ödeme yapılması, kişilere gerçekleri söylememesi için para verilmesini yasaklayan kampanya finansman kanunlarının ihlal edildiğine dair kaygıları beraberinde getirmişti.

Trump ise söz konusu kadınların hiçbiriyle ilişkisi olmadığını savunmuştu.

Trump’ın Başsavcı Vance’in çıkardığı mahkeme celbini engelleme kararına itiraz eden federal yargıcın verdiği kararın, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne götürülmesi bekleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU