Milli Savunma Bakanı Akar iddiaları yalanladı

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD gözlem noktasının vurulduğu iddiasının doğru olmadığını belirtti

Fotoğraf: AA

Fırat’ın doğusunda Türk ordusunun yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı’nda, ABD gözlem noktasına ateş edildiği iddiası hakkında ABD Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı.  Pentagon Sözcüsü Albay Brook DeWalt, Kobani yakınlarındaki ABD gözlem noktasının birkaç yüz metre yakınlarının Türk topçusu tarafından vurulduğunu iddia etti.

Türkiye’nin ABD askerlerinin bulunduğu yeri bildiğini belirten Albay DeWalt, “Tüm ABD askerleri sağ salim ve yaralı yok. ABD güçleri Kobani’den çekilmedi” dedi.

ABD’nin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna operasyon yapmasına karşı olduğunu söyleyen DeWalt, "ABD, Türkiye’den savunma faaliyetine yol açacak adımlardan kaçınmasını talep ediyor" diye konuştu.

ABD ile koordinasyon halindeyiz

Sabah saatlerinde sınır hattındaki Harekat Merkezi'nde incelemeler yapan Milli Savunma Bakanı Akar ABD’li askerlere atieş edilmediğini söyledi. Akarşu ifadeleri kullandı: 

ABD gözlem noktasının yaklaşık 1000 metre güney batısındaki tepelerden Suruç’un güneyindeki sınır karakollarımıza Doçka ve havan tacizleri yapıldı. Meşru müdafaa kapsamında karşılık verilerek atışların yapıldığı terör mevzileri ateş altına alındı.

ABD’nin gözlem noktasına ise herhangi bir atış söz konusu değildir. Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır.

ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir. Zaten karargahlarımızla ABD’liler arasında gerekli koordinasyon yapılmaktadır.

MSB de açıklama yapmıştı

ABD gözlem noktasının yakınlarına Türk topçularınca ateş açıldığı iddiası Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tarafından yalanlanmıştı. Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler kullanılmıştı:

ABD gözlem noktasının yaklaşık 1000 metre güney batısındaki tepelerden Suruç’un güneyindeki sınır karakollarımıza doçka ve havan tacizleri yapılmıştır. Meşru müdafaa kapsamında karşılık verilerek atışların yapıldığı terör mevzileri ateş altına alınmıştır. ABD’nin gözlem noktasına ise herhangi bir atış söz konusu değildir. Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir.

Genelkurmay Başkanı Güler ile ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Bu gelişmeler yaşanırken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile ABD’li mevkidaşı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley' ile görüştü.

Suriye ve ABD-Türkiye iş birliğininin konuşulduğu görüşme ile ilgili bir yazılı açıklama yapan ABD Genelkurmay Sözcüsü Albay DeDe Halfhill, ‘Güler ve Milley'in Suriye’deki güvenlik durumunu ve iki ülke arasındaki iş birliğinin önemini ele aldıklarını’ duyurdu.

Albay Halfhill, “ABD Türkiye ile ikili stratejik ilişkilere değer veriyor” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU