ABD Savunma Bakanı Esper: Ankara’nın harekat kararı almasına şaşırmadım

ABD Savunma Bakanı Esper ve Genelkurmay Başkanı Milley bir basın toplantısıyla Barış Pınarı Harekatı’nı değerlendirdi

Mark Esper- Mark Milley / Fotoğraflar: AFP-Reuters

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ortak bir basın toplantısı düzenledi.

“Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine tek taraflı olarak müdahale etmesine karşıyız ve bu konuda derin hayal kırıklığı içindeyiz” diyen Esper, “Bu operasyon Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ortaklarımızı tehlikeye atıyor, DEAŞ hapishanelerinin güvenliğini tehlikeye atıyor ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak" iddialarında bulundu.

"Bazı kuvvetlerimizi yeniden konumlandırıyoruz"

Türkiye'nin harekat öncesi kendilerine bilgi vermesi üzerine ABD'nin güvenlik amaçlı askerlerini bölgeden çektiğini ifade eden Esper, "Askerimizi korumak amacıyla bölgedeki bazı kuvvetlerimizi yeniden konumlandırıyoruz" diye konuştu. 

Esper, "Şu aşamada Suriye'deki askeri varlığımızda bir değişiklik yok. Ancak oradaki durumu, asker sayımızı değerlendirmeye devam ediyoruz" ifadesini kullandı. 

“Kürt ortaklarımızı terk etmedik. Onlarla Suriye'nin diğer bölgelerinde birlikteyiz” diyen Esper şöyle konuştu:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriye'ye harekat düzenlemek konusunda ‘fevri’ davrandı. Bize IŞİD hilafetini yıkma konusunda yardım eden SDG ile yakın koordinasyon içindeyiz ancak Amerikan kuvvetlerini Türkler ile Kürtler arasındaki uzun çatışmanın arasında bırakmayacağım. Bunun için Suriye'de değiliz.

Dün Bakan Akar ile görüşmemde harekatı durdurmaları konusunda istekli olduklarına dair bir emare görmedim. Buna şaşırmadım.  Bu müdahaleyi kaydettiğimiz ilerleme ile birlikte bu ölçüde yapma konusunda son derece kararlıydılar. Bu kararlılıkta bir azalma görmüyorum."  

Türkiye, 2014'ten bu yana ABD ile YPG arasındaki ilişkiye karşı. Türkiye'nin bu kaygılarını gidermeye çalıştık ancak Ankara'nın harekat kararı almasına da şaşırmadık.

"Barış Pınarı 125 kilometrekarelik alanı kapsıyor"

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ise Türkiye'nin Suriye sınırında YPG/PKK kontrolündeki alanın 400 kilometrenin üzerinde olduğunu hatırlatan Milley, Barış Pınarı Harekat alanının 125 kilometrelik alanı kapsadığını ve bu harekat alanı dışındaki bölgelerde SDG ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

Suriye’deki IŞİD tutuklularına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Milley, "ABD'nin bu tutuklular konusunda yasal bir sorumluğu yok. Bunu belki hukukçular tartışır ama biz ABD ordusu olarak bunları Suriye'de korumakla yükümlü değiliz" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milley, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’le yaptığı görüşmede, harekat bölgesindeki IŞİD mensupları ve diğer tüm konulardan Türkiye'nin sorumlu olduğunu söylediğini ifade etti.  

"70 yıllık NATO ortağımız Türklere karşı operasyon yapmamıza izin veren bir güvenlik savunma alanı yok"

Milley, “ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde bir uçuşa yasak bölge ilan edecek mi?" sorusuna, "70 yıllık NATO ortağımız Türklere karşı Kürt güçlerine destek amaçlı askeri operasyon yapmamıza izin veren bir Güvenlik Savunma Alanı yok" şeklinde cevap verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri ile koordinasyon sağladıklarını ve ABD askerlerinin koordinatlarını Türkiye'ye verdiklerini de söyledi. ABD'li komutan Türkiye'ye "vurulmayacak hedefler listesi" verdiklerini bilgisini de verdi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU