"Domates tüketimi, sperm kalitesini yüzde 50'ye kadar artırabilir"

Araştırmacılar, meyveye kırmızı rengi veren maddeyi sperm kalitesiyle ilişkilendiriyor

Likopenin antioksidan özelliği spermin zarar görmesini önleyebilir (Nicepik)

Bilim insanları, domateste bulunan bir bileşenin erkeklerdeki doğurganlık sorunlarının çözümüne yardımcı olabileceğini iddia ediyor.

Küçük bir erkek grubu üzerinde yapılan araştırmada, domatese kırmızı renk veren likopen pigmentinin sperm kalitesini özellikle boyutu ve yüzme yetisi bakımından artırdığı keşfedildi.

Kısırlık vakalarının yüzde 40'ından fazlasının anormal sperm üretiminden veya fonksiyonundan kaynaklandığını belirten araştırmacılar, bu yüzden bulgularının, invaziv doğurganlık tedavilerine ihtiyacın azalmasına yardımcı olabileceğini ifade ediyor.

Sheffield Üniversitesi ekibi çalışma için, yaşları 19-30 arasında değişen 60 sağlıklı gönüllüyü inceledi.

12 haftalık deney sürecinde katılımcıların yarısına 14 mg LactoLycopene (domatesin renk pigmentini içeren ve gıda takviyesi üreticisi Cambridge Nutraceuticals Limited Şirketine ait bir hap) verilirken, diğer yarısına da plasebo verildi.

Ekip, çalışmanın başında ve sonunda toplanan sperm örneklerini analiz etti.

European Journal of Nutrition'da yayımlanan sonuçlar, LactoLycopene alan katılımcıların spermlerinin, deneyin başlangıcına kıyasla, neredeyse yüzde 40 daha hızlı yüzdüğünü ve boyutuyla şeklinde gelişmeler gösterdiğini ortaya koydu.

Sheffield Üniversitesi'nde onokoloji ve metabolizma bölümlerinin başkanı ve çalışmanın baş yazarı Profesör Allan Pacey, "Esasen çalışma sonucunda hap veya plasebo alan erkeklerin spermlerinde farklılık beklemiyorduk" dedi.

Sonuçları hesapladığımızda neredeyse sandalyeden düşecektim. Morfolojideki (spermin büyüklüğü ve şeklindeki) iyileşme çarpıcıydı.

Pacey, likopenin antioksidan özelliğinin spermin zarar görmesini önleyebileceğine inandığını ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekibin söylediğine göre bir sonraki aşama, likopen takviyesinin sperm kalitesini artırıp artırmadığını ve çiftlerin invaziv doğurganlık tedavisi almadan bebek sahibi olmasına yardımcı olup olmadığını görmek için, uygulamanın kısırlık sorunları yaşayan erkeklerde tekrarlanması.

Edinburgh Üniversitesi MRC Üreme Sağlığı Merkezi'nden Profesör Richard Sharpe, çalışmayı “küçük bir gün ışığı” diye niteledi.

Profesör Sharpe, "Bulgular, bu domates özü bileşiğinin tüketiminin, zayıf sperm hareketliliği ve/veya morfolojisi sebebiyle kısırlık sorunu yaşayan erkeklere faydalı bir etki yapabileceği anlamı taşıyor" dedi.

Araştırmayı yorumlayan Southampton Üniversitesi Üreme Tıbbı Profesörü Ying Cheong ekibe, bulgularını "canlı doğum" hedefleyen bir çalışmayla genişletmesini önerdi.

Profesör Cheong sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu çalışma kuşkusuz, sperm parametreleriyle ilgili mevcut bilgi dağarcığımıza bir anti-oksidan takviye türü daha ekleyecek. Bununla beraber, LactoLycopene takviyesi almanın başarılı hamilelik şansı anlamındaki doğurganlığı artırıp artırmadığını söylemiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU