Hoş ve adil olmayabilir ancak ülkenin iyiliği için Joe Biden'ın gitmesi gerek

Trump, yolsuzluğu oylamaya konu olmaktan çıkarma çabası içinde. Biden meselesiyse, anlatıyı yeterince bulanıklaştırmasına imkan sağlıyor

Joe Biden'ın adı, 2020 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat aday adayları arasında öne çıkıyor (AP) 

Demokratlar Trump'ı mağlup etmek zorunda. Bu sadece siyasi bir amaç değil, varoluşsal bir gereklilik. Trump'la geçecek bir 4 yıl daha neredeyse idrakin de ötesinde. Her şey bu mecburiyete yönelik olmalı. Bu yüzden de Joe Biden gitmeli. Evet bu adil değil ancak böyle olması gerekiyor.

Joe Biden’ın adaylığının gerekçesi Trump’ı yenebilecek olmasıydı. Rust Belt'te (ABD'nin kuzeyi) kazanabilirdi. Başkan Trump'la her günü aşırı yorucu bir kaos içinde geçen dönemden sonra bir normale dönüş, güvenli bir çift eldi. Bu amaç için Anita Hill oturumlarını, Irak Savaşı oyunu, okul otobüs taşımacılığına (ABD'de öğrencilere daha çok okula erişim sunmak ve okullardaki ırksal çeşitliliği sağlamak için uygulanan ücretsiz servis otobüsü hizmeti ç.n.) dair niyeti gizli ifadelerini , cesaretsiz profilini bir kenara koyabildik. Afro-Amerikalı adaylardan daha fazla Afro-Amerikalı seçmeni sandığa götürebilirdi. Trump'ı Beyaz Saray'a taşıyan çalışan beyaz sınıfı, Reagan Demokratlarını, yeniden Demokratik çizgiye getirebilir, Pensilvanya, Wisconsin, Michigan ve hatta Ohio tekrardan sürüye dönebilirdi.

Bu mazeretlerin zamanı geçti. Başkan adayı Biden bir hologram, 10 yıldan uzun bir zaman önce Barack Obama'nın bilge danışmanı ve yardımcısı olan Joe Biden'ın miadı geçmiş bir görüntüsünden ibaret. Gözle görülür biçimde yaşlandı. Artık o eski içten ve biraz sersem Biden değil. Bunun yerine titrek, kararsız ve unutkan bir elçi halini aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tek sorun yaşının getirdiği garip davranışları olsaydı muhtemelen Demokratlar yaşlı Joe Amca'yla devam edebilirdi. Ancak şimdi projeksiyon ustası Donald Trump'ın ironik biçimde yönelttiği yolsuzluk ve suç ithamı söz konusu. Trump'ın en sorunlu rakibi olarak gördüğü adaya çamur atma yönündeki kasti ve temelsiz çabaları karşısında Demokratlar neden sinsin?

Hunter Biden'ın hiçbir yeterliliği olmadığı görülse de Ukrayna'dan iş yapmasında suç teşkil eden bir şey yok. Aylık 50 bin dolar ise (yaklaşık 290 bin TL), her ne kadar büyük bir para olsa da Trump'ın özellikle de Başkan'ın baş danışmanlığı görevi olmak üzere birçok iş için gereken yeterliliğe açıkça sahip olmadığı görülen çocukları ve damatları için cep harçlığı olsa gerek. Biden'ın 2013'te, en büyük yatırımcısı Çin hükümetinin sahip olduğu Bank of China olan bir koruma fonu açması da hiçbir kanuna veya mevzuata aykırı değildi.

Bununla birlikte, Hunter Biden'ın Ukraynalı bir doğalgaz ya da Çin destekli özel sermaye patronu olarak kariyeri, güçlü siyasetçilerin, aile fertlerinin şöhretlerinden türeyenleri nakde çevirdikleri eski bildik hikayenin bir örneği. Bazılarımız, Donald Nixon'dan Billy Carter'a, Roger Clinton'dan Neal Bush'a, uzun bir gereksiz yakınlar listesini hatırlayacak kadar yaşlıyız.

Eğer, Joe Biden'ın dediği gibi, ticari girişimlerine dair oğluyla hiçbir tartışma yapmamış bile olsa, şüphesiz babası ABD Başkan Yardımcısı olmasaydı Hunter, Biden'ın Ukrayna işini veya Çin egemen yatırımını alamayacaktı.

 

 

O dönem Joe Biden, başkan adaylığı için iyi bir şansı olduğunu biliyordu. Belki yetişkin oğlunun yaptıkları üzerinde bir kontrolü yoktu. Belki de önemli olmadığını ya da kimsenin doğruluğundan şüphe duymayacağını düşündü. Ya da asi oğlu sonunda bir yetişkin rolü kazandığı için mutluydu. Her halükarda, bunun gelecekte büyük bir sorun olacağını biliyordu ya da biliyor olması gerekirdi ve hangi sebeple olursa olsun, buna engel olamadı. Şimdi çok kızgın olsa da bunun asla olmaması gerektiğini söylemekte isteksiz. Siyaset batağındaki alışılmış düşük seviye işlerden biriydi.

Ama eğer hiçbir suç ve kişisel yolsuzluk kanıtı yoksa, peki neden Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesi gerekiyor? Çünkü Donald Trump, tüm kriterlerde, Birleşik Devletler tarihinin en yoz başkanıdır. Para ve güç uğruna her şeyi yapacağına dair kanıtlar tartışılmaz boyutta. Halihazırda otelleri için ortalığı kızıştırmaktan rakiplerine atacak çamur bulmak için yabancı hükümetlerle çalışmaya kadar yaptıkları da ortada.

Bataklığı kurutma sözü veren Trump, bunun yerine çamurun seviyesini hepimizi yutabilecek seviyeye taşıyana kadar bataklığı doldurdu. Trump tarafından yolsuz olarak adlandırılmak, bir kurbağa tarafından çirkin diye anılmaya benziyor. Ancak Trump, kimseyi dürüstlüğüne ikna etmeye çalışmıyor. Seçmenleri herkesin yozlaştığına ikna etmeye çalışıyor: herkes aynı, çocuklarım, Biden'ın çocukları, fark etmiyor. Kimse saf değil ve ince ayrımlar yapma girişimleri de onun stratejisine doğrudan yardımcı oluyor. Trump, yolsuzluğu bir seçim meselesi olmaktan çıkarma çabası içinde. Biden meselesiyse, anlatıyı yeterince bulanıklaştırmasına imkan sağlıyor.

Peki bu, Senato'nun en fakir mensubu olagelmiş, tarihin yolsuzluktan en ari yönetimlerinden birinde Başkan Yardımcılığı yapmış Joe Biden için adil mi? Elbette değil. Ancak 2020 için yolsuzluğun önem taşıması gerekiyor. Bu, anayasal yapımızın geleceğini tehdit eden temel bir mesele.

Her biri kendi güçlü ve zayıf yönlerine sahip birçok başka aday var. Demokratlar, Trump yönetimini çevreleyen yolsuzluk ve sahtekarlık düzenine bulaştığına dair miskal kadar esame taşımayan birini seçmek zorunda. Şansa veya ince ayrımlara güvenemeyiz. Joe gitmeli.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU