Queen, Trump'ın kampanya reklamında We Will Rock You şarkısını kullanmasını engellemek için harekete geçti

ABD Başkanı yeni videoda şarkının tamamını kullanıyor

Video çarşamba günü Trump'ın Twitter hesabından paylaşılmıştı (Reuters)

Queen, bir kampanya reklamında "We Will Rock You" parçasının tamamını kullanan ABD Başkanı Donald Trump'ı engellemeye çalışıyor.

Trump'ın Twitter hesabından çarşamba günü paylaşılan video, geçmiş mitinglerinde çekilmiş fotoğrafların bir montajından oluşuyor.

Queen'in 1977 yılına dayanan "We Will Rock You" adlı hit parçası, iki dakikalık klip boyunca çalıyor.

Grup adına The Independent'a konuşan sözcü, “Queen'in şarkının kullanılmasını kabul etmediğini” ve “grubun müzik yayıncılarının şarkıyı kaldırmaya çalıştığını” aktardı.

Temsilci konu hakkında tweet atan BuzzFeed muhabiri Adam B. Vary'ye verdiği demeçte Queen'in "Trump'ın kampanyasında telif hakkı Queen'de bulunan hiçbir şarkının kullanılmaması için gerekli işlemleri başlattığını" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Independent görüş almak için Beyaz Saray'la temasa geçti.

Bu olay Queen'in grubun parçalarından birinin ABD Başkanı Trump tarafından kullanılmasına karşı çıktığı ilk sefer değil.

Temmuz 2016'da grup, Trump’ın Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi’nde “We Are The Champions” şarkısının kullanılmasının “izinsiz” ve “isteklerine karşı” olduğunu söylemişti.

Daha sonra Good Morning Britain'da konuşan Brian May, Trump bu şarkıyı kullanmayı istemiş olsaydı bile bu isteğinin reddedileceğini söylemiş ve Trump'ı "çok tehlikeli bir adam" diye nitelendirmişti.

Adaylar etkinliğin koşullarına göre miting esnasında farklı şarkılar kullanabilse de, bir şarkıyı reklam kampanyasında kullanmak söz konusu olunca durum değişiyor.

Amerikan Besteciler, Yazarlar ve Yayıncılar Derneği tarafından yayımlanan kılavuza göre, "bu çeşit bir kullanım müziğin videoyla senkronize hale getirilmesi ve ana ses kaydıyla olası üst üste kullanılması gibi haklar gerektirebilir." 

Bu durumda kampanyanın, şarkının yayıncısıyla ve muhtemelen kayıt şirketiyle iletişime geçip uygun lisanslar konusunda görüşmesi gerekir. Ayrıca internette yayımlanan müzikleri içeren kampanya videolarının da bu lisanslara ihtiyaç duyacağı akılda tutulmalı. (...) Reklam üretildikten sonra, TV ve radyo istasyonları ve reklamı yayımlayan internet sitelerinin de kamusal yayın lisansı olması gerekir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU