Trump’ın göçmen politikasına tepki gösteren Microsoft çalışanlarından firmaya açık mektup: Yönetimin suç ortağı olmayın, sözleşmeleri iptal edin

Misilleme yaşanır endişesiyle isimlerini saklı tutan çalışanlar, “Teknolojimizi kullandırarak ICE memurlarının kendi ülkemizdeki göçmen nüfusa karşı sergilediği teröre destek veriyoruz” uyarısını yaptı

GitHub CEO'su Nat Friedman, ICE ile sözleşmeyi yenileme kararlarının arkasında duran bir e-posta gönderdi (GitHub) 

ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmen karşıtı politikalarına itiraz eden Microsoft çalışanları firmalarının Göçmenlik ve Sınır Muhafaza (ICE) birimiyle anlaşmasını bitirmesi için açık mektup kaleme aldı.

Kurum çalışanları, firmadan web tabanlı depolama servisi sunan GitHub’la ICE arasındaki sözleşmenin sonlandırılmasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu mektup, Microsoft’un göç ajansına hizmet sunarak, Amerikan yönetiminin göçmenleri gözaltına alma işine bulaştığına dair kaygıları ortaya koydu.

GitHub ile ICE arasındaki anlaşma 200 bin dolarlık (yaklaşık 1 milyon 200 bin TL) yeni sözleşmeyle tazelenirken, GitHub CEO’su Nat Friedman varılan kararın arkasında durduğunu savunan bir e-posta gönderdi. Bunun üzerine çalışanlardan kararı protesto eden bir çıkış geldi.

Bloomberg News haber sitesinin elde ettiği mektupta şu ifadeler yer aldı:

GitHub’ın ana firması olarak, ICE ile varılan bu anlaşma Microsoft çatısı altında çalışan herkesi, on binlerce göçmenin etik olmayan şartlarda gözaltına alınmasında ve ICE’nin bu kişileri maruz bıraktığı birçok ihlalde suç ortağı yapıyor. Teknolojimizi kullandırarak zaten ICE memurlarının kendi ülkemizdeki göçmen nüfusa karşı sergilediği teröre destek veriyoruz. Bunu yıllardır yapıyoruz.

Mektubun sonunda GitHub ve Microsoft’un ICE ile aralarındaki sözleşmeyi iptal etmesi istenirken, metne imzasını atan çalışanların misilleme korkusuyla isimlerini saklı tuttuğu belirtildi.

CEO’dan savunma: Göçmenlere 500 bin dolar bağış yapacağız

Şirket CEO’su Friedman ise paylaştığı e-postada, ICE'nin şirketin daha pratik danışmanlık hizmetlerini değil, yazılım yönetim aracı GitHub Enterprise Server'ı kullandığını belirtti.

Friedman çarşamba günü yayımladığı notunda, “Şirket içi GitHub Enterprise Server lisansının birlikte kullanıldığı projelerle ilgili bilgi sahibi değiliz ancak yazılımın hemfikir olduğumuz ya da kabul etmediğimiz politikaları destekleyen projelerde kullanılabileceğini kabul ediyoruz” dedi.

 

 

Kurum yöneticisi ayrıca, uygulanan politikalardan zarar gören göçmen gruplara yardım etmek için çalışan sivil toplum kuruluşlarına 500 bin dolar (yaklaşık 3 milyon TL) bağışta bulunacaklarına dair söz verdi.

Microsoft, dünyanın en büyük açık kaynak kod şirketi olarak kabul edilen GitHub’ı geçen yıl 7,5 milyar (44 milyar TL) dolar karşılığında satın almıştı.

28 milyonu aşkın geliştiricinin kodunu saklayan GitHub’ın 85 milyondan fazla kod deposu bulunuyor.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU