Eski Pakistan Başbakanı Şerif hakkında, bir yolsuzluk davasından daha tutuklama kararı çıktı

Yolsuzluk yaptığı iddiasıyla cezaevinde bulunan eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif hakkında başka bir yolsuzluk dosyasından da tutuklama kararı çıktı. Karara göre Şerif ayrıca tutuklu bulunduğu cezaevinden Ulusal Hesap Verme Bürosu’na sevk edilecek

Fotoğraf: AA

Suçlandığı yolsuzluk davasında tutuklu yargılanan Pakistan’ın eski başkanı Navaz Şerif, bir başka yolsuzluk davasından daha hakim karşısına çıktı.

Yolsuzluklarla kazandıkları parayı Şerif ailesine ait şeker fabrikalarına yabancı yatırım yapılmış gibi göstererek akladığı iddiasıyla yargılanan eski başbakan, sabah saatlerinde kaldığı Kot Lakhpat Cezaevinden Lahor şehrine getirildi.

Duruşmada Pakistan'da yolsuzlukları inceleyen Ulusal Hesap Verme Bürosu’nun (NAB) avukatı Hafız Esadullah Avan, şeker fabrikasına yatırım yapılmış gibi yatırılan paraların kaynağının belli olmadığını ileri sürdü.

Fabrikanın en büyük hissedarı olan Şerif ve kızı Meryem Navaz'ın yabancı yatırımcılara hisselerini sattığını ancak bu yatırımcıların isimlerini vermediklerini söyleyen Avan, fabrikaya 1992'de yabancı bir şirketin 55,5 milyon Pakistan rupisi (yaklaşık 2 milyon lira) yatırım yaptığını fakat bu şirketin sahibinin hala bilinmediğini belirtti. 

Şerif’in avukatı: Soruşturma siyasi

Şerif'in avukatı Amjad Pervez ise, müvekkilinin "fabrikanın hissedarı ve yöneticisi olmadığını" ileri sürdü. Pervez, "Şerif'in çocukları, fabrikanın yöneticisi ve hissedarı olmuştur. Son 30 yıldır Şerif, tüm mal varlığını sürekli açıklamaktadır" şeklinde savunma yaptı.

İddiayla ilgili daha önce de soruşturma yapıldığını anımsatan Pervez, ikinci soruşturmanın yasa dışı ve "siyasi intikam" olduğunu ileri sürdü.

Duruşma sonucunda, Şerif'in dava kapsamında tutuklu yargılanmasına, tutukluluk süresinin 14 gün olmasına ve tutukluluğunun kaldığı cezaevinde değil NAB'da devam etmesine karar verildi.

Aynı davadan Şerif'in kızı Navaz ile yeğeni Yusuf Abbas da hakim karşısına çıkmış, ikilinin tutuklu yargılanmasına karar verilmişti. 

Fabrikanın büyük ortağı Navaz'ın, "fabrika üzerinden milyarlarca Pakistan rupisi tutarında şüpheli işlem yaptığı" iddiasıyla yargılanmasına devam ediliyor.

3 yolsuzluk davasından yargılanıyor

Panama'da bulunan "off shore" hesaplarına ait bilgilerin paylaşıldığı Panama Belgeleri skandalında adı geçen Şerif, 2017'de Anayasa Mahkemesi’nce başbakanlık görevinden alınmış, hakkında 3 yolsuzluk ve rüşvet davası açılmıştı.

Davalardan ilki olan Avenfield davası kapsamında Şerif ve ailesi yolsuzluktan elde ettikleri paralarla Londra'da lüks daireler almakla suçlanmıştı. Şerif 10 yıl, kızı Navaz 7 yıl, damadı Muhammed Safdar da 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Şerif, iki ay sonra adil yargılanmadığı ve delillerin yeterli olmadığı gerekçesiyle yeniden yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Şerif, Aralık 2018'de ise El-Aziziye Demir Çelik Fabrikası davasından 7 yıl hapis cezası almış ve Kot Lakhpat Cezaevi’ne konulmuştu.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU