Eleştirel bölümden dolayı sansürlenen South Park yazarları Çin'den alaylı özür diledi

Komedi dizisinin yaratıcıları Trey Parker ve Matt Stone "Çinli sansürleri evlerine ve kalplerine davet ettiklerini" söyledi

Winnie the Pooh'nun resimleri 2018'de Çin'de engellenmişti (Reuters)

South Park'ın yaratıcıları, komedi televizyon dizisi ülkede defalarca sansürlendikten sonra alaylı bir şekilde özür diledi.

Özür, "Band in China" (Grup Çin'de) isimli, ABD kültürünün Çin sansür yasalarını kabullendiğini göstermeyi amaçlayan bölümde şu sözler de vardı:

Çin'in ülkemin sanatını kontrol ettiği bir dünyada yaşamaya değmez.

Bölüm aynı zamanda Randy Marsh karakterinin kenevir işlerini büyütmeye çalışıp sonunda tutuklanıp hapishaneye atılmasını, zorla çalıştırılmaya ve yeniden eğitilmeye maruz kalmasını ele alıyor.

Randy Marsh, Winnie the Pooh ve Piglet'le karşılaştığı kalabalık hücreye atılmadan önce bir muhafızın mahkumu kafasından vurduğunu görüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2018'de halk Winnie the Pooh'yu Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e benzettiği için çizgi film karakterinin resimleri Çin'de engellenmişti.

"Bazıları Pooh'nun Çin Başkanı'na benzediğini söylüyor bu yüzden artık Çin'de yasa dışıyız" diye açıklıyor Piglet.

"Nasıl bir tımarhane bu?" diye soruyor Randy.

Bölüm ABD'de yayınlandıktan sonra Çin internet sitesi Weibo, South Park aramalarına dair "ilgili bir sonuç bulunamadı" ifadesini gösteriyor. Dizi aynı zamanda Youku, Bililbili ve IQiyi gibi çeşitli Çin video sitelerinden de kaldırıldı. 

South Park'ın yaratıcıları bölüm için diledikleri "özürde", Twitter'da yaptıkları paylaşıma "Trey Parker ve Matt Stone'dan Çin'e resmi özür" başlığını ekleyerek "NBA'de olduğu gibi, Çinli sansürleri evlerimize ve kalbimize davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

NBA örneği ABD'de basketbol koçluğu yapan Daryl Morey'in Hong Kong protestocularını destekleyen tweet'inden geri adım atmasının ardından verildi.

Morey'in tweet'i, takımı Houston Rockets'ın maçlarının Çin televizyonundan kaldırılmasına ve Çin sponsorların desteğini çekmesine sebep oldu.

NBA, Morey'in yorumlarının "üzücü" olduğunu söylerken Rockets oyuncusu James Harden, "Özür dileriz. Çin'i seviyoruz" dedi.

South Park'ın bildirisi şöyle devam etti:

Biz de parayı özgürlük ve demokrasiden daha çok seviyoruz. Şi, Winnie the Pooh'ya hiç de benzemiyor. Bu çarşamba saat 10.00'da 300'üncü bölümümüzü izleyin! Çok yaşa Yüce Çin Komünist Partisi! Sonbaharın sorgum hasadı bol olsun! Şimdi aramız iyi mi Çin?

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news

Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU