Dünya basını Barış Pınarı Harekatı'nı nasıl gördü?

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine başlattığı Barış Pınarı Harekatı dünya basınında geniş yankı buldu

Fotoğraf: AFP

Amerikan CNN International, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nı “Türkiye, ABD’nin dostlarına saldırı başlattı” başlığıyla duyurdu.

Haberde “Türkiye, Trump’ın ABD askerlerini geri çektiğini açıklamasından günler sonra Suriye’de askeri operasyon başlattı” ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Amacımız, kuzey sınırımızdaki terör koridorunu yıkmak ve bölgeye barış getirmek” açıklamasına yer ceren CNN International, operasyonun ABD’nin ortağı olan Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) hedef aldığını aktardı.

1 cnn.JPG
CNN International

 

Londra merkezli El Cezire English, “Türkiye Suriye’nin kuzeyine operasyon başlattı” başlıklı haberinde, operasyonun Kürtlerin kontrol ettiği bölgede panik yarattığını aktardı.

Haberde ABD’nin IŞİD’e karşı en büyük ortağı olan SDG’nin kontrol ettiği bölgeden askerlerini çektiği bilgisi de yer aldı.

Alman Die Welt ise operasyonu okuyucularına “Türkiye Suriye’ye saldırı başlattı” başlığıyla duyurdu.

Haberde Erdoğan’ın Suriyeli mülteciler için güvenli bölge oluşturulmasına yönelik açıklamasına yer verilirken, düzinelerce zırhlı aracın Kürtlerin kontrol ettiği bölgeye girdiği aktarıldı.

İngiltere merkezli BBC News, “Türkiye kuzey Suriye’ye hava saldırılarıyla operasyon başlattı” başlıklı haberinde, SDG’ye ait noktaların bombalandığını yazdı.

bbc.JPG
BBC News

 

Operasyonun Trump’ın ABD askerlerini çekme açıklamasından günler sonra geldiğini hatırlatan BBC, IŞİD’lilerin tutulduğu kampların SDG tarafından kontrol edilmesinin ortaya çözülmesi gereken karmaşık bir durumu çıkardığını aktardı.

Fransız Le Monde ise operasyonu “Suriye’ye Türk saldırısı: Fransa, operasyonların durdurulmasını talep ediyor” başlığıyla duyurdu.

Habere “beklenen oldu” cümlesiyle başlayan Le Monde, TSK’nın Suriye Ulusal Ordusu ile birlikte “Erdoğan’ın PKK’nın uzantısı olarak ifade ettiği SDG’ye saldırı başlattığını” yazdı.

İngiliz The Guardian, ABD Başkanı Trump’ın ABD askerlerini IŞİD’li esirlerin tutulduğu bölgeden çekmesini açıklamasının ardından operasyonun tetiklendiği yorumunu yaptı.

guardian.JPG
The Guardian

 

Haber, “Türkiye Suriye’nin kuzeyine operasyon başlattı” şeklinde aktarıldı.

İsrail’in en büyük gazetelerinden Haaretz, “Türkiye Suriye’nin kuzeyinde Kürtlere ve IŞİD’e karşı operasyon başlattı” başlıklı haberinde, Erdoğan’ın kuzey sınırlarındaki “terör koridorunu kaldırılmasına” yönelik açıklamasına yer verildi.

Haberde, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak olan güvenli bölgeye Suriyeli mültecileri yerleştirmek istediği belirtildi.

Operasyonun hava saldırıları ve obüs ateşiyle desteklendiği belirtildi.

haaretz.JPG
Haaretz

 

Diğer yabancı gazeteler operasyonu şu başlıklarla duyurdu:

The Telegraph: Erdoğan duyurdu, Türkiye Suriye’nin kuzeyinde Kürtlere saldırı başlattı. 

Financial Times: Türkiye Suriye’de saldırı başlattı

USA Today: Trump’ın ABD askerlerini çekmesinin ardından Türkiye Suriye’de askeri harekat başlattı

The Washington Times: Türkiye Suriye’nin kuzeyine saldırı başlatı

The Independent: Türk uçakları Suriye’de saldırıya başladı ve Erdoğan Kürt savaşçılara karşı askeri operasyonun başlatıldığını duyurdu

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU