Çavuşoğlu: Suriye rejiminin İstanbul Başkonsolosluğu’na notayla bildirim yapıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirilen harekatın uluslararası hukuk kurallarına uygun şekilde yürütüldüğünü kaydederek gerekli bildirimlerde bulunulduğunu açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Operasyonla ilgili başka ülkelere bilgi verildi / Fotoğraf: AA

Cezayir’deki temaslarını tamamlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Suriye’nin kuzeyindeki YPG/PKK ve IŞİD'e düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bir nota ile Suriye rejiminin başkonsolosluğuna bilgi verildiğini belirten Çavuşoğlu, "Harekatımız, uluslararası hukuka uygun olarak icra edilmektedir" dedi.

"ABD, tüm uyarılarımıza rağmen terör örgütüyle bağlarını kesmedi" diyen Çavuşoğlu, güvenli bölge oluşturulması için çaba sarfettiklerini ancak netice alamadıklarını kaydetti:

Bugüne kadar müttefikimiz ABD tüm uyarılarımıza rağmen bu terör örgütüyle bağlantılarını kesmedi. ABD'nin önerisi üzerine, teröristlerin bu bölgeden çıkarılmasıyla birlikte bir güvenli bölge oluşturulması için çaba sarfettik, samimi gayretler sarfettik, maalesef bu çabalardan da bir netice alamadık.

"Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız çerçevesinde başlatıldı"

Operasyona ilişkin gerekli bildirimlerde bulunduklarını kaydeden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin de harekata ilişkin bilgilendirildiğini söyledi.

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Barış Pınarı Harekatı ile bölgeden teröristler temizlenecek ve Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğü teminat altına alınacak. Aynı şekilde, Suriye içinde, komşu bölgelerde ve Türkiye'de olan göçmenler dönebilecek, bölgenin barışı ve istikrarı tesis edilecek. Tabii ki bu, bizim için ulusal güvenlik meselesidir. Bu harekatımız uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız çerçevesinde başlatılmıştır. BM Şartı'nın 51. maddesi, keza terörle mücadele ile ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları ortada. Yine, Suriye ve Suriye'de terörle mücadele ile ilgili BM Güvenlik Konseyinin en son 2254 no'lu kararı da ortada. Ayrıca, bugüne kadar Adana Mutabakatı'ndan bahsediyor herkes. Adana Mutabakatı'na göre rejim ya da Suriye yönetimi bu teröristlerle ilgili bir şey yapamayınca Türkiye tek taraflı olarak buraya gireceğini o zaman da zaten bildirmişti. Dolayısıyla, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızdır.

Türkiye'nin uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı'nda ve Fırat Kalkanı Harekatı'nda olduğu gibi bu kez de ilgili yerlere gerekli bildirimlerde bulunulduğunu kaydetti.

 

Independent Türkçe, AA, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU