Barış Pınarı Harekatı'na NATO’dan kısmi destek, Fransa ve AB'den tepki

NATO’dan Türkiye’nin operasyonuna kısmi destek açıklaması gelirken Fransa ve AB'den tepki geldi. Fransa, BMGK'nin toplanması için çağrıda bulundu

Jens Stoltenberg / Fotoğraf: AA

Fırat'ın doğusuna yönelik öğle saatlerinde başlayan Barış Pınarı Harekatı'nın ardından dış tepkiler gelmeye devam ediyor. 

Açıklama yapan isimlerden biri de Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı kapsamında bilgilendirdiği NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg oldu. Stoltenberg’in açıklamasında Türkiye’ye hem destek hem çağrı vardı:

Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum.

bmgk.jpg
Fransa'dan BMGK'nu toplanmaya çağırdı / Fotoğraf: AA

 

Fransa'dan BMGK'yi toplama çağrısı

Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Amelie de Montchalin, Fırat'ın doğusunda başlayan askeri harekat nedeniyle Türkiye'yi şiddetle kınadıklarını açıkladı.

İngiltere ve Almanya ile birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdıklarını duyuran Montchalin, bu ülkelerin ortak bir açıklama üzerinde çalıştıklarını belirtti. Her iki ülke de BMGK'nın veto hakkına sahip daimi üyeleri arasında bulunuyor.

“Türkiye güvenli bölgenin masraflarını AB’den beklemesin”

Operasyona bir tepki açıklaması da AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’dan geldi.

Avrupa Parlementosu (AP) Genel Kurulu’nda konuşan Juncker, Türkiye’nin Suriye sınırına ilişkin bazı güvenlik kaygıları olduğunu söyledi ancak devamında şu uyarıda bulundu:

Buna rağmen Türkiye'ye ve tüm aktörlere itidal ve halihazırda başlayan operasyonu durdurma çağrısında bulunuyorum.

Juncker, operasyonun iyi sonuçlar doğurmayacağını da iddia ederek, güvenlik bölge konusunda Türkiye’ye bir maliyet uyarısında bulundu.

Eğer Türkiye'nin planı bir güvenli bölge oluşturmaksa, AB'de bunun masraflarını karşılamasını beklemesin. Bu konuyu Türk dostlarımızın dikkatine getirmemiz gerekiyor.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU