Gösterilerin tırmanmasıyla başkentin yerini değiştiren Ekvador hükümeti: Kilisenin ara buluculuğuna açığız

Hükümetin yaptığı açıklamayla başkent Kito’dan Guayaquil’e taşındı

Askerler protestolar esnasında yanan barikatların yanında yürüyor (Reuters)

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, ülke genelinde yükselen protestolar nedeniyle başkenti geçici olarak Kito’dan Guayaquil’e taşındığını açıkladı. Salı günü gerçekleştirilen açıklamada Ekvador hükümetinin Birleşmiş Milletler ya da Katolik Kilisesi üzerinden kurulacak uluslararası arabuluculuğa açık olduğunun altı çizildi. 

Yakıt sübvansiyonlarına 6 gün önce son verildiğinin açıklanmasının ardından Moreno ülke geneline yayılan huzursuzluğu kontrol altına almaya çalışıyor. 

Moreno gösterilerle alakalı Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa’yı hükümetini istikrarsızlaştırmak ve anayasal düzeni baltalamakla itham ederek iki aylık bir olağanüstü hal ilan etti. 

Ülke yıllardır yaşanan en kötü siyasi krize sürüklenirken bazı protestocular polis memurlarıyla çarpıştı yaklaşık 570 kişi gözaltına alındı. 

Sendikalar, öğrenciler ve yerli halk gerçekleştirilen eylemlere katıldı. Yetkililer yaklaşık 59 polis memurunun yaralandığını, bir düzine arabanın zarar gördüğünü ve yerel hükümet binasının saldırıya uğradığını belirtti. 

Sendikaların ve toplumsal hareketlerin içinde yer aldığı Halk Cephesi’nin lideri Nelson Erazo, “Ekvador halkının mücadelesini tutukluluk dahi durduramayacak. Bunlar huzursuzluk günleri olacak” ifadelerini kullandı. 

Hükümet sokak protestolarının günde 70 milyon dolarlık zarar oluşturarak ekonomik felce neden olduğunu belirtti.

Ekvador yönetimi Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) şubat ayında borç anlaşması yapmış ve kamu harcamalarına dair kısıtlamaları kabul etmişti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU