Kerkük'te bayrak krizi devam ederken Erbil ile Bağdat arasında yeni görüşme trafiği

IKBY'nin, Peşmerge güçlerinin, IŞİD saldırıları öncesi bulunduğu yerlere dönmesini istediği iddia ediliyor

AA

Kerkük’te, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB’) parti binalarına Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bayraklarını asmasıyla gerilimin tırmanmasının ardından, bölgeden önemli bir haber daha geldi. 

Erbil yönetimi ile Bağdat'ın, Peşmerge Güçleri’nin yeniden Kerkük’e dönmesi için bir dizi görüşmenin gerçekleştirildiği iddia edildi.

KDP.info’nun haberine göre, Peşmerge Güçleri Güney Kerkük Cephesi Komutanı Nûrî Heme Elî, Kerkük ve Irak Bölgesel Kürdistan Yönetimi idaresi dışında kalan Kürt bölgelerine, Peşmerge’nin yenden dönmesi için Erbil ile Bağdat arasında görüşmelerin başladığını söyledi.

Elî, görüşmelerde IKBY’nin IŞİD saldırıları öncesinde Peşmerge Güçleri’nin bulunduğu yerlere dönmesini talep ettiğini  belirtti.

Nûrî Heme Elî, Kerkük ve Kürdistan Bölgesi İdaresi dışında kalan Kürt bölgelerinde güvenlik konusunda büyük zaafiyet yaşandığını söyleyerek, “Peşmerge Kerkük ve diğer bölgelere dönmeye hazırdır. Geçmişte Bağdat hükümeti nerde Peşmerge Güçleri’ne ihtiyaç olsa yardım talep ediyordu” dedi.

Kerkük Valisi: KYB'nin parti binalarına bayrak asması emrivaki uygulama

Kerkük'teki bayrak krizi devam ederken, Vali Rakan Said,'den konuyla ilgili açıklama geldi. Said, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Kerkük'teki parti binalarına Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayraklarını asmasının bir emrivaki uygulaması olduğunu belirtti.

Üyesi olduğu Kerkük Arap Meclisi'nde basın toplantısı düzenleyen Vali Said, Kerkük'te IKBY bayrağı kriziyle kentte emrivaki politikasının uygulanmaya çalışıldığını ifade etti. 

Kerkük'ün istikrarını bozacak her türlü hatadan geri dönülmesinin gerektiğini aktaran Said, "Yerel hükümet olarak, KYB'nin tek taraflı bu adımını emrivaki olarak değerlendiriyoruz ve bundan geri dönülmesi gerekiyor." dedi. 

Son bir yıldır kentte belirgin istikrarın yaşandığını söyleyen Said, "İstikrarı bozacak hiçbir adıma izin vermeyeceğiz. Arap ve Türkmenlerin karşı çıktığı bu adım, kentteki sosyal ve etnik yaşamı olumsuz etkileyecektir.'' diye konuştu. 

Kerkük’te ne olmuştu?

IKBY’nin silahlı gücü olan Peşmerge, IŞİD’e karşı 2014’ten beri bölgede mücadele yürütüyordu. Bunların arasında Irak’ta 140’ıncı maddeye göre olan  tartışmalı bölgelerden Kerkük de vardı. IŞİD’in çıkarılmasıyla bölgede kontrolü elinde bulunduran Peşmerge’ye Irak ordusu ve müttefikleri Ekim 2017’de operasyon yapmış ve bölgeden çıkarmıştı. 

Bu gelişmelerin ardından Kerkük’te kamuya açık alanlarda ve resmi kurumlarda IKBY’ye ait bayraklar da indirilmişti. 

DAHA FAZLA HABER OKU