Nobel Kimya Ödülü cep telefonu şarjını uzatan çalışmanın oldu

2019 Nobel Kimya Ödülü'ne John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino layık görüldü

Fotoğraf: Pixabay

2019 Nobel Tıp Veya Fizyoloji ile Fizik ödüllerinin ardından Kimya dalının kazananları da açıkladı.

Bilim insanları John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoşino akıllı telefonlar da dahil olmak üzere birçok aygıtta kullanılan lityum iyon pillerinin gelişimine katkıda bulundukları için Nobel Kimya Ödülü'nü aldı.

2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nün kazananları da dün açıklanmıştı. 

Bilim insanları William G. Kaelin Jr (ABD), Sir Peter J. Ratcliffe (İngiltere) ve Gregg L. Semenza (ABD), 'hücrelerin oksijen kullanılabilirliğini nasıl algıladıkları ve buna nasıl adapte oldukları' konusundaki çalışmalarıyla Fizyoloji/Tıp Alanında Nobel Ödülü'ne layık görüldüğü duyurulmuştu.

Nobel Kimya Ödülü hakkında

Nobel Ödülleri'nin verilmeye başladığı 1901'den bu yana 109 kez Nobel Kimya Ödülü verildi. Toplam 178 kişiye layık görülen ödüllerden 63'ü tek bir kişiye verilirken 23'ü 2 kişi, 23'ü de 3 kişi arasında paylaştırıldı.

Nobel Kimya Ödülü'ne şimdiye kadar sadece 4 kadın layık görüldü: Marie Curie (1911) , Curie'nin kızı Irene Joliot-Curie (1935), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1964) ve Ada Yonath (2009).

Nobel Kimya Ödülü'nü alan en genç bilim insanı Frederic Joliot oldu. Joliot, 1935'te eşi Irene Jolio-Curie ile ödülü kazandığında 35 yaşındaydı.

Nobel Kimya Ödülü verilen en yaşlı bilim insanı ise 2002'de 85 yaşındayken ödüle layık görülen John B. Fenn oldu.

Frederick Sanger, 1958 ve 1980 yıllarında iki kez Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülerek, alanında iki kez Nobel kazanan tek bilim insanı olma özelliğine sahipti.

Nobel Kimya Ödülü'nü 2015 yılında Türk bilim adamı Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU