Eski MİT Müsteşar Yardımcısı: ABD Kürtleri satmadı

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilme kararı ve bölgedeki etkisi ile ilgili Independent Türkçe'ye konuştu

Fotoğraf: Globe and Mail

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki tutum değişikliği ile ilgili konuştu.

Öneş'e göre ABD’nin tutum değişikliğinin ardında yatan asıl neden Türkiye ile ilişkilerin kopmaması.

Öneş, bu kararın alınmasında ABD ve İran arasında devam eden gerilimde Türkiye ile bağın korunması kaygısının da etkili olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İran ile gerilim de tutum değişikliğinde etkili oldu"

ABD’nin emperyalist hedefler içeren Ortadoğu ve Suriye politikasında bir değişiklik olmayacağını ve askerlerini çekmeyeceğini  iddia eden Öneş’e göre ABD İran ile gerilen ilişkilerini de hesaba katarak Türkiye ile bağını korumak istediğini söyledi.

Şu an için sevinecek ya da alkışlanacak bir durum yok

Öneş, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi ile yeni sınırlar çizmek hedefiyle Suriye’ye yöneldiğini belirterek, “Türkiye’nin bu tuzağa düşmemesi gerekiyor. Şu an için Türkiye açısından sevinecek ya da alkışlanacak bir durum yok. Gelişmelere göre karar vermek gerekiyor” dedi.

ABD, Kürtleri satmadı

ABD’nin Kürtleri sattığı yönündeki iddialara katılmadığını belirten Öneş şöyle konuştu:

Hayır Kürtleri satabilmesi için bölgeye yaptığı silahların toplanması gerekir ki Trump’ın açıklamalarında böyle bir sapma yok. Sadece Türkiye’nin hareketini sınırlamak için kontrollü bir süreci başlatmış oluyor. Bana göre AB liderleri ve Erdoğan ile yapacağı görüşmeye kadar bir oylama politikasını devam ettirmek istiyor. Erdoğan – Trump görüşmesinden önce operasyon yapılsa bile bu operasyon sınırlı olacak daha çok 5 ile 9 kilometre arasında değişen bazı celplerde kontrol sağlanacak. OperasyonunFırat’ın bütün doğusunu kapsayacağını sanmıyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU