Ergen: TSK, sokak çatışmalarında ÖSO’yu öncü olarak kullanacak

Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonda YPG’nin ağırlıkla yerleşim birimlerinde direnmeye çalışacağı iddia edilirken, emekli Kurmay Albay Aziz Ergen, TSK’nın bu riske karşın ÖSO’yu kullanacağını iddia etti

Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG denetimindeki alanlara yönelik planlanan olası TSK operasyonuna dair farklı analizler dile getirilmeye devam ediliyor.

Sınıra büyük yığınak yapan TSK’ya karşı arazinin düz ve direnmeye uygun olmaması nedeniyle YPG’nin daha çok yerleşim birimlerinde “Meskun Mahal Savaşı” olarak adlandırılan sokak çatışmalarına girerek tutunmaya çalışacağı öne sürülüyor.

2016 yılındaki Hendek olaylarında yerleşim birimlerinde yaşanan çatışmalarda çok sayıda asker ve polis de şehit olmuştu. Bundan dolayı YPG’nin yerleşim birimlerinde tutunmaya çalışması halinde TSK’nın geniş çaplı bir meskun mahal çatışmasına girip girmeyeceği de merak ediliyor.

ergenaziz.jpg
Aziz Ergen / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“ÖSO taburları meskun mahal eğitiminden geçirildi”

Independent Türkçe'ye konuşan Emekli Kurmay Albay Aziz Ergen’e göre TSK bu riski de hesapladı ve şöyle bir önlem aldı:

Meskun mahal riski için ÖSO askerlerinin bir bölümü bir tugay çapında 1500-2000 kişilik iki aylık meskun mahal şartlarına uyumlu olacak şekilde özel bir eğitimden geçirildi. Bizim meskun mahalde psikolojik ve fizik olarak engellere karşı yetiştirilmiş öncü birliklerimiz milli ordu olarak teşkilatlanan ÖSO birlikleri olacaktır.

sokakçatışması.jpg
Sokak çatışmalarında ÖSO'nun kullanılacağı belirtiliyor / Fotoğraf: AA

 

“İlk hedef Tel Abyad – Resulayn arasındaki hedefler”

Ergen’e göre operasyonda ilk hedef Tel Abyad ve Resulayn arasındaki yaklaşık 120 km’lik hatta yer alan mevcut kritik noktalar olacak. Devamındaki hedefler ise Tel Abyad kasabasının ele geçirilmesi ve Resulayn’ın kendisi.

“Operasyon 7 ile 10 günde tamamlanır”

Merak edilen bir soru da operasyonun ne kadar sürebileceği. Ergen, yıllarca sürebileceğini iddia eden çevrelerin tersine operasyonun kısa sürede biteceği görüşünde. Buna gerekçe olarak da Güneydoğu ve Kuzey Irak’taki operasyonların tersine karşı tarafın dağınık değil toplu halde durması ve nerede olduklarının belli olması. Ergen, arazinin düz olmasının da TSK açısından bir diğer avantaj olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

 Vurulacak ve ele geçirilen bütün hedefler belirlenmiş durumda. TSK’nın operasyonu 7-10 gün içerisinde tamamlanabilir. Öncelikle hava kuvvetleri ile ilk 72 saat içerisinde bütün mevziler vurulur, Topçu ve havan atışları ile bölgedeki hedefler yumuşatılarak  karadan zırhlı ve mekanize birliklerle önceden belirlenmiş bölgeler ele geçirilir. Bölgede yeni gözlem noktalarının oluşturulması için gerekecek zaman ise bu sürenin dışındadır.

“YPG, TSK ile kesin sonuçlu çatışmaya girmez”

Ergen, “Sonuna kadar direneceğiz” türü açıklamalara karşın YPG’nin şu ana kadar elde ettiği kazanımları riske sokmamak için TSK ile kesin sonuçlu bir çatışmaya girmeyeceğini ve güneye çekileceğini öne sürüyor. Ergen şöyle devam ediyor:

Bir bölümü yerel halkın içine karışacak lider konumundaki terörist unsurlar bölgeden  geçici olarak uzaklaşacaklardır.Bir bölümü de Suriye ordusunun içerisine karışabilir.

Tanksavar füzeleri riski

Ergen’e göre TSK’nın avantajlı konumuna karşın YPG’nin elindeki tanksavar ve hava hedeflerine karşı omuzdan atılabilen füzeler ile el yapımı patlayıcılar risk yaratabilir. Ergen, buna karşın bu silahların operasyonun sonucuna etki edebilecek düzeyde olmadığını söyledi.

öso2.jpg
ÖSO'nun Afrin'deki eğitiminden / Fotoğraf: AA

 

ÖSO’nun meskun mahal eğitimi Afrin’de verildi

Bu arada geçen 6 Ekim 2019 günü Anadolu Ajansı tarafından Afrin’den geçilen haberde ÖSO’ya bağlı Hamza Tümeni ve Süleyman Şah gruplarının meskun mahal eğitimini tamamladığı belirtilerek, bu eğitime dair görüntülere yer verilmişti. Haberde iki bin ÖSO askerine eğitim verildiği de kaydedilmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU