Rusya'dan Fırat'ın doğusuna operasyonla ilgili açıklama: Sorunlar diyalog ile çözülmeli

Lavrov: Kürtlerin kontrolündeki bölgede gerilimin artmaması önemli

Fotoğraf: Reuters

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Fırat'ın doğusuna planladığı operasyonla ilgili açıklama yaptı. Lavrov, Suriye'nin kuzeyindeki tüm sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suriye’nin kuzeyindeki durumu görüşen Lavrov, "Moskova’nın Suriye hükümetiyle Kürtler arasında çözüm için temas kurduğunu" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kazakistan'da bulunan Rus bakan ayrıca "Suriye’de Kürtlerin kontrolündeki bölgede gerilim artmasını önlemenin önemli olduğunu" söyledi.

Lavrov, "Bizim tavrımız kesinlikle Suriye’nin bu bölgesindeki sorunların Şam ve buralarda yaşayan Kürtlerin temsilcileri arasında diyalog yoluyla çözülmesinden yana" dedi.

Rusya, Suriye'de 8 yıldır süren iç savaşta Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yakın müttefiki. 

İran karşı çıkmıştı

Bölgedeki önemli aktörlerden bir diğeri İran da Türkiye'nin olası operasyonuna karşı çıkmıştı.

Dün İran Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, "Türk askeri güçlerinin Suriye topraklarına girme ihtimaliyle ilgili endişe verici haberlerin" takip edildiği ve "bu tür bir eylemin gerçekleşmesinin Türkiye'nin güvenlik endişelerini bitirmeyeceği gibi mal ve cana zarar gelmesine yol açacağı" belirtilmişti.

İran'ın buna dayanarak "herhangi bir muhtemel askeri operasyona karşı" olduğu ifade edildi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in önceki gün Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede çekincelerini belirtti ifade edilmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU