Eski AK Partili vekil: Müslüman ülkelerde adaleti tesis edecek bağımsız ve tarafsız yargı kurumları yok

Mehmet Ocaktan: Oysa beğenmediğimiz, her vesileyle şeytanlaştırmaktan keyif aldığımız demokratik toplumlarda insan hak ve özgürlüklerini teminat altına alan, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı prensiplerine dayalı demokratik bir sistem hakimdir

Fotoğraf: Pixabay

Eski AK Parti milletvekili ve Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, İslam dünyasında binlerce kez adalet, liyakat, ehliyet kavramlarının telaffuz edildiğini söylerken "Ama hiçbir Müslüman ülkede adaleti tesis edecek bağımsız ve tarafsız yargı kurumları yoktur" dedi.

Ocaktan, "Kitapta kalan adalet, ve ehliyet ne işe yarıyor?" başlıklı yazısında Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerdeki yönetim sistemine şu eleştirileri getirdi:

Hukukun üstünlüğüne dayalı modern yargı kurumları gelişmemiştir, ehliyete-liyakate değil, ideolojik taraftarlara ve kifayetsizlere itibar eden despotik yönetimler hakim durumdadır.

Ocaktan, yazısının devamında "Oysa beğenmediğimiz, her vesileyle şeytanlaştırmaktan keyif aldığımız demokratik toplumlarda insan hak ve özgürlüklerini teminat altına alan, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı prensiplerine dayalı demokratik bir sistem hakimdir. En önemlisi de devletin kurumsal yapılanması, bilgi ve deneyim sahibi olmayan liyakatsiz insanların devlet kurumlarında yer almasına izin vermemektedir" ifadelerini kullandı.

Batı toplumlarının da karanlık dönemleri olduğuna dikkati çeken Ocaktan, şu görüşlerini dile getirdi:

Maalesef İslam hukuk metodolojisi (Fıkıh usulü) her çağın şartlarına göre kendisini yenilemeyi başaramamıştır. Bugün bile İslam fıkhı konusunda başvurulan kaynakların önemli bir bölümü yüzyıllar öncesine ait eserlerdir. Dolayısıyla günümüzün hukuki sorunlarına ilişkin İslam fıkhının söyleyebileceği şeyler son derece sınırlıdır. Çünkü İslam fıkhı konusunda, modern dünyanın şartlarını okuyabilen yeni eserler üretilememiştir.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU