Yapılan araştırmaya göre maaş pazarlığında kadınlar, erkekler kadar iyi

Araştırmacılar, maaş pazarlığıyla ilgili cinsiyetçi klişelerin 'yanıltıcı' olduğunu söylüyor

Sarah Young - The Independent 

İşverenler yıllardır aksini iddia etse de, yeni yapılan bir araştırma maaş pazarlığında kadınların erkekler kadar iyi olduğunu ortaya koydu.

Eşit Ücret Yasası'nın (1970) yürürlüğe girmesinden bu yana, İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, maaş belirlemede yüzde 18 civarında cinsiyete dayalı bir ücret farkı var.

Birçoğu bu farkın çocuk bakımı ve ayrımcılık dâhil bir dizi faktörün bir araya gelmesinin sonucu olduğuna inanıyor. İşverenlere göre ise, bu farkın sebebi kadınların maaş zammı ve terfi talebinde bulunurken daha az pazarlık becerilerine sahip olması.

Fakat yapılan bir araştırma bunun böyle olmadığını söylüyor.

Pennsylvania Lehigh Üniversitesi tarafından yapılan bir deneyde, erkek ve kadın katılımcılara rastgele patron ve çalışan rolü verildi. Bu kişilerden deneye katılmaları karşılığında ne kadar maaş alacakları ile ilgili müzakere yapmaları istendi.

Test, erkeklerle kadınların müzakere becerileri arasında bir fark olmadığını ortaya koyarak kadınların da bu konuda erkek meslektaşları kadar iyi olduğunu gösterdi.  

Bir kadının maaş meselesini tartışmadaki kabiliyeti ya da yetersizliğinin, ücret farkını açıklamada önemli bir faktör olmadığı da bulgular arasında.

Lehigh Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Holona Ochs, “Bazıları ücret farkını, maaş sözleşmesi yapılırken cinsiyet farklılıklarına veya kadınların pazarlık konusunda başkalarına çok fazla güvenerek kendi müzakere pozisyonlarını zayıflattığı inancına bağlıyor” dedi.

Ochs sözlerine şöyle devam etti:

“Bulgularımız, erkeklerin kadınlara göre daha iyi maaş sözleşmesi pazarlığı edebileceği gibi bir algılamaya yol açan cinsiyetçi klişelerin yanıltıcı olduğunu gösteriyor. Bir patron ile çalışan arasında olduğu gibi hiyerarşik müzakere ortamlarındaki bireysel davranışların, cinsiyet farkından ziyade içerikten daha fazla etkilendiğini gösteriyor.”

Araştırma, kadınlar ve erkekler arasındaki küresel ölçekteki maaş farkının kapanmasının 202 yıl süreceğini açıklıyor.

Dünya Ekonomik Forumu, bu farkın geçen yıl kısmen daraldığını fakat çalışan kadın sayısının profesyonel işyerlerinde azaldığını belirtmişti.

Ayrıca, kadınların makineleşme ve yapay zekânın gelişmesinden önemli ölçüde etkilendiğini, daha fazla kadının bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarına girmeye teşvik edilmemesi durumunda bu farkın artabileceğine dikkat çekmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/women

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU