Trump: Türkiye’nin gerçekleştireceği gereksiz her çatışma, ekonomisi ve hassas para birimi için yıkıcı olacak

ABD Başkanı Donald Trump: Birçok insan Türkiye'nin ABD'nin önemli bir ticari partneri olduğunu unutuyor

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Suriye operasyonu ve ABD'nin bölgedeki askerlerini çekme kararının ardından Twitter üzerinden Türkiye ile ilgili mesajlar paylaşmaya devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dün, Türkiye'yi ekonomik anlamda tehdit eden içerikli bir tweet yazan Trump, bugün yazdığı twitter mesajında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 13 Kasım'da ABD'de ağırlayacağını söyledi. 

Tweetlerinde "Kimse Türkiye'nin ABD'nin önemli bir ticari ortağı olduğunu unutmamalı" diyen Trump, ABD'nin Türkiye ile ilişkilerinin iyi olduğunu söyledi. 

"Suriye’den ayrılma sürecinde olabiliriz ancak hiçbir şekilde çok özel insanlar ve harika savaşçılar olan Kürtleri terk etmiyoruz" diyen Trump, şu ifadeleri kullandı: 

Türkiye hâlihazırda geniş bir Kürt nüfusuna sahip ve Suriye’de yalnızca 50 askerimiz kalmışken ve bölgeden ayrılıyorken çok iyi anlıyor ki, Türkiye tarafından gerçekleştirilecek mecburi olmayan ve gereksiz her çatışma, ekonomileri ve hassas para birimleri için yıkıcı olacak. Biz Kürtlere silahlarla ve finansal olarak yardım ediyoruz!

 


24 Eylül'de Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 76 milyar dolar daha arttırılarak 100 milyar dolara çıkarılabileceği iddia edilmişti.


Trump'ın son attığı Twitter mesajında Türkiye ile ticaret ortaklığının yanı sıra F-35 savaş uçaklarının çelik parçalarının Türkiye tarafından üretildiğini anımsatması dikkat çekti:

Birçokları Türkiye'nin ABD'nin büyük bir ticaret ortağı olduğunu unutuyor. Türkiye, F-35'lerin çelik gövdesini yapıyor. Türkiye ayrıca İdlib bölgesinde birçok hayatın kurtarılmasına konusunda bana yardım etti. Ayrıca hatırlanması gerekir ki en önemlisi Türkiye NATO'nun önemli bir üyesi. (Cumhurbaşkanı Erdoğan) 13 Kasım'da ABD'de ziyaretime gelecek.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce defalarca Türkiye'nin F-35 savaş uçaklarının proje ortağı olduğunu hatırlatmıştı. 

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımının ardından Ankara ile Washington arasındaki F-35 alımı anlaşması askıya alınmıştı.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU