Sol, Suriye operasyonuna ne diyor?

Independent Türkçe'ye konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve eski ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ile yazılı açıklama yayınlayan TKP operasyona karşı çıktı

Fotoğraf: AA

Türkiye, Suriye'ye yapacağı üçüncü büyük harekata hazırlanıyor. 2016'da Fırat Kalkanı, 2018'de Zeytin Dalı operasyonlarını düzenleyen Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı harekatın isminin Barış Pınarı olacağı konuşuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'la telefon görüşmesinin ardından hızlanan harekat hazırlıklarına Türkiye solu ne diyor?

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin eski Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ile yazılı açıklama yayımlayan Türkiye Komünist Partisi, Suriye operasyonuna karşı çıkıyor. 

Erkan Baş: Türkiye halkları Saray rejiminin savaş girişimine karşı koymalı

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye’nin sonuçları çok acı olacak bir uçuruma sürüklendiğini ifade ederek, iktidarı Suriye savaşında kışkırtıcı roller üstlenen, cihatçı çetelere destek olan ve emperyalizmin bölgedeki operasyonlarının taşeronluğunu yapmakla suçladı. 

erkan baş.jpeg
TİP Genel Başkanı Erkan Baş / Fotoğraf: Twitter


"Ülkemiz emperyalist küstahlığın savurduğu tehditlere boyun eğmeyecek"

"Halkımız, Saray Rejimi’nin emelleri ve çıkarları gereği sürüklendiği bu savaşa ve dökülecek kana mahkum değildir" diyen Erkan Baş, şöyle konuştu: 
 

Ülkemiz, emperyalist küstahlığın savurduğu tehditlere ve bunun yarattığı onursuzluğa boyun eğmeyecek.

Türkiye’nin işçileri, emekçileri, halkları el ele vererek Saray Rejimi’nin savaş girişimine karşı koymalı, emperyalist tehdide karşı bağımsızlığımızı kazanmak için bir adım öne çıkmalıdır.

Türkiye’nin ihtiyacı kardeşlik ve barıştır.


Alper Taş: Kürtlerin bölgede özgür ve demokratik bir biçimde, var olan ülkenin sınırları içinde yaşamaları haktır

"AKP'nin ideolojik ekseni, Yeni Osmanlıcılık'a dayanıyor. Bugünkü iktidar, Osmanlı'dan arda kalan topraklarda fetih siyaseti yürütüyor. Güvenlik ve benzeri gerekçelerle yayılmacı emeller güdüyor" diyerek sözlerine başlayan Alper Taş ise, Suriye'ye yeni bir operasyonun Türkiye'yi daha da içinden çıkılmaz bir yola sevk edeceğini sözlerine ekledi. 

Suriye'de çözümün Suriye hükümetiyle işbirliğinden geçtiğini söyleyen Taş, Türkiye'nin daha derin düşmanlıkların tohumunun ekilmesine sebep olacak hareketlerde bulunduğunu söyledi. 
 

alper taş.jpeg
Eski ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş / Fotoğraf: Twitter


"ABD Türkiye'yi tuzağa çekiyor"

"ABD'nin tavşana kaç, tazıya tut" siyaseti izlediğini söyleyen Taş, ABD'nin Türkler ve Kürtler arasında uzun dönemli bir çatışma ortamını yaratma çabasında söyledi. Türkiye'nin ABD tarafından tuzağa çekildiğini savunan Taş, şu ifadeleri kullandı:
 

Kürtlerin ABD'yle zorunlu bir işbirliği vardı ama o gönüllü işbirliğine döndü.

Kürtlerin ABD'yle herhangi bir özgürlük kazanmasının mümkün olmadığını da söyledik.

Kürtlerin bölgede özgür ve demokratik bir biçimde, var olan ülkenin sınırları içinde yaşamaları haktır.

Her ulusun her halkın bir statüsü vardır ama Kürtler bu statüden muaf kılınmışlardır. Statüleri yeniden ele alınmalıdır.


TKP: Suriye topraklarında örtülü ya da açık ilhak politikalarından derhal vazgeçilsin

Türkiye Komünist Partisi (TKP) ise, iktidarın tüm planlarına karşı Suriye halkıyla dostluktan halkların kardeşliğinden yana olanları örgütlenmeye, bu planları boşa çıkarmaya çağırdı. 

ABD Başkanı Donald Trump'un Twitter'dan Türkiye ekonomisine yönelik ifadelerine de yanıt veren TKP'nin yazılı açıklamasında, "Suriye’de ABD ve Rusya ile kapalı kapılar ardında pazarlıklar yapmak yerine Suriye hükümeti ile ilişki kurulsun, Suriye topraklarında örtülü ya da açık ilhak politikalarından derhal vazgeçilsin" denildi.

"NATO'dan çıkılsın, İncirlik kapatılsın"

TKP ayrıca, NATO’dan çıkılması ve İncirlik Üssü'nün kapatılarak ABD askeri personelinin sınır dışı edilmesi çağrısını da yaptı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU