Irak Cumhurbaşkanı’ndan protestoculara sükunet çağrısı

Berhem Salih, tüm halka krizi aşmak için sükunet ve dayanışma çağrısı yaptı

Fotoğraf: Reuters

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, göstericilere hükümetin taleplerine cevap vermesine ve reform yapmasına fırsat tanımak için sükuneti korumaları ve gerginliği tırmandırmamaları çağrısında bulundu.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak resmi televizyonun yayınladığı konuşmasında Salih, ülkedeki krizin çözümü için Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetinde revizyona gidilmesini de içeren bir takım önerilerde bulundu.

Irak halkına hitaben yaptığı konuşmada Salih, "Göstericilere ateş açılması yönünde emir verilmedi. Bunu yapanlar suçlu ve kanun tanımayanlardır" dedi.

Irak emniyet biriminin vatandaşlara, güvenlik güçlerine ve medyaya saldıranlara karşı sert bir tutum sergilemesi gerektiğini vurgulayan Salih, tüm halka krizi aşmak için sükunet ve dayanışma çağrısı yaptı.

Halkın "kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi, iş fırsatı sağlanması, yolsuzlukla mücadele, uzun yıllardır sorunlarla boğuşan ülkede gerçek reformlar yapılması" yönündeki taleplerinin meşruluğuna işaret eden Salih, "Ekonomi, IŞİD'e karşı mücadele ve güvenlik alanında yaşanan gerginlikler nedeniyle tükendi” ifadesini kullandı.

Geçen hafta Salı günü Irak'ta başlayan hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 100'ü aştı ve yaklaşık 4 bin kişi de yaralandı. Irak Başbakanı Aldulmehdi geçen hafta katıldığı bir televizyon programında yolsuzluk ve kötü ekonomik şartlara karşı sokağa çıkan göstericileri haklı bulduğunu açıklamıştı. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU