Akif Beki: ABD aradan çekilince sadece YPG ile baş başa kalmıyoruz

Karar yazarı: Sona yaklaşılıyor ve kim, kimi hangi oyuna getirdi, eller açılınca gün gibi ayan olacak

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, Fırat'ın doğusuna yönelik Türkiye'nin operasyon hazırlığını köşesine taşıdı. 

"Suriye'de zafer hinliğin ikiz kardeşi" başlıklı yazısında ABD'nin operasyona yeşil ışık yakmasıyla Türkiye'nin sadece YPG ile baş başa kalmadığını belirten Beki, "Esad ve dostlarıyla da karşı karşıya geliyoruz" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarına değinen Beki, şöyle yazdı: 

Zaten Trump da 'aranızda halledin, benden bu kadar, madem çok istiyorsunuz işte gidiyorum, ne haliniz varsa görün, bir yanda IŞİD esirleri diğer yanda YPG ve Astana üçlüsü bakalım ne yapacaksınız' hinlikleri gevelemiyor boşuna. Başa nasıl bir bela sardığının gayet farkında.

IŞİD'le savaş bitince YPG'ye desteğin varlık sebebi de bitti, nasıl Türkiye'yle baş başa kaldılarsa...

ABD çekilince de Türkiye, Esad ve arkasındaki dostlarıyla baş başa kalacak.

Ondan sonrasının senaryosu çalışıldı mı, politikası planlandı mı, emin değilim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya ve İran'ın ileride Türkiye'ye "Suriye'den çık artık" şeklinde baskı yapacağını belirten Beki, şu satırlarla devam etti:

Suriye savaşında sona yaklaşılıyor. Siyasi çözümü getirecek Anayasa Komisyonu'nda uzlaşma sağlandı. BM nezaretinde önümüzdeki haftalarda toplanmaya başlayacak...

Sona yaklaşılıyor ve kim, kimi hangi oyuna getirdi, eller açılınca gün gibi ayan olacak.

YPG üzerinden ABD'yle Türkiye'yi uğraştırıp oyaladılar bu safhaya dek. Belki artık "Pentagon'la da YPG'yle de Esad ve müttefikleri uğraşsın" demenin zamanıdır.

Sonunda Esad'a devredilecekse, buna kefaletimizi koyduysak, o askeri ve siyasi sorumluluğu şimdiden Şam'a devretmek daha akıllıca olmaz mı?

Üstelik, ABD'nin kullanıp kaderine terk ettiği YPG'nin yarın Türkiye'ye karşı Esad, Rusya ve İran korumasına sığınmayacağı ne malum?

Yalnızlaşınca, himaye karşılığında YPG'ye kendi şartlarını dayatma fırsatını değerlendirmezler mi? Esad'ın kucağını çoktan açmış buna can atmadığına, YPG'nin daha önce direndiği koşullara bugün mecburen razı gelmeyeceğine kim teminat verebilir?

Tuzak bozmaksa işte size sıradaki tuzak!

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU