EPDK Başkanı: Bu sene başka elektrik zammı olmayacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, yılın bitmesine üç ay kala başka bir elektrik zammının olmayacağını açıkladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz. Fotoğraf: Twitter/ @Petroturkcom

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektriğe son üç ayda ikinci kez yapılan zamları Bloomberg HT’ye değerlendirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bloomberg HT muhabiri Burak Karagöz’ün son bir senede elektrik fiyatlarında yüzde 57’lik artış olduğunu hatırlatarak yılın bitmesine üç ay kala başka bir zam olup olmayacağını sorması üzerine Yılmaz, “Bu yılın son çeyreğinin tarifesini yapmış olduk. Bu sene başka artış olmayacak” yanıtını verdi. 

Yılmaz, üst üste gelen elektrik zamlarının nedenini ise maliyetlerle açıkladı. 

Maliyetlerin altında satış beklentisinin doğru olmadığını söyleyen EPDK Başkanı, şöyle konuştu: 

Piyasada özel sektör üreticileri ve kamu üretim şirketleri var. Bunların hepsinin maliyeti var. 

Bunların bir kısmı enerji piyasasında borsada bir kısmı ikili anlaşmalarla satıyor. Bir kısmında da nihai noktada dağıtım şirketlerine satış yapılıyor. EÜAŞ gibi… 

Hepsinin maliyeti var ve enerjinin üretim maliyetlerine bakınca zararına satış yapmak eşyanın tabiatına aykırı.


Uzun zamandır enerjinin maliyet bazlı formülde satılmasından yana olduklarını aktaran Mustafa Yılmaz, “Biz bu zamları yaparken, şirketlerin bize vermiş oldukları maliyetleri dikkate alıyoruz. Bizim onları zarar ettirmeme gibi kanundan doğan bir sorumluluğumuz var” dedi. 

“EÜAŞ’ın maliyetletini incelediğimizde bu kadar zammın yapılması gerekiyordu ve biz bu zammı yaptık” diyen EPDK Başkanı, zamların ertelenmesi durumunda, daha önce ertelenen zamlarla birleşebileceğini ve ileride katlanabileceğini söyledi. 

Zamların buna fırsat vermeden gerçekleştiğini söyleyen Mustafa Yılmaz, “Maliyet içerisinde başka maliyetler de söz konusu” dedi: 

Biz bugün enerjinin yaklaşık yüzde 65’ini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. 

Yerli ve yenilenebilir kaynakların ilk eldeki maliyeti yüksek oluyor. Bunların amortismanları düştükçe maliyetleri de ucuzlayacak, tüketiciye de olumlu yansıyacak.


Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU