Portekiz’de seçimleri, ülkeyi son 4 yıldır azınlık hükümetiyle yöneten Sosyalist Parti kazandı

Başbakan Antonio Costa hükümeti kurmak için diğer partilerle görüşmelere başlayacağını söyledi

Son seçimlere nazaran oy oranını ve milletvekili sayısını artıran Sosyalist Parti, Portekiz'de birinci parti konumuna geldi (AA)

Portekiz’de pazar günü gerçekleştirilen genel seçimlerde, Portekiz İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı resmi rakamlara göre merkez sol Sosyalist Parti (PS) 230 sandalyeli parlamentoda 106 milletvekili çıkardı ancak tek başına iktidar olmak için gereken 116 sandalyeyi elde edemedi.

Sosyalistler parlamentoda çoğunluğu kazanamamaları nedeniyle bir önceki dönem Portekiz Komünist Partisi ve radikal Sol Blok’la yaptıkları gibi azınlık hükümeti kurabilir ya da yasa geçirmek için diğer merkez sol partilerle ittifak arayabilirler.

Sosyalist lider ve parlamenter Antonio Costa bir sonraki 4 yıllık dönemde siyasi mutabakatı güvenceye almak için diğer partilerle görüşmelere başladı.

Costa konuşmasında, “Portekiz’in uluslararası itibarı için siyasi istikrar gerekli” dedi.

Costa muhtemel hükümetin Portekiz’in çok borçlu kamu maliyesini geliştirmek için çabalarına devam edeceğini belirtti. Costa’nın ilk dönemindeki temel başarısı kendini Portekizlilere ve kıtanın yaşadığı son finansal krizin tekrarlanmasını önlemeye istekli diğer Avrupalı liderlere sevdirmek oldu.

Son yıllarda Avrupa genelinde diğer sosyalist partiler zemin kaybederken, Costa’nın yönetimi fazla harcama olacağı yönündeki şüpheleri boşa çıkararak saygı kazandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parlamentoda 19 koltuk kazanan Sol Blok hükümet programı üzerinde Sosyalistlerle müzakerelere hazır olduğunu söyledi. 

Portekiz Komünist Partisi 10 koltuk kazanırken Hristiyan Demokratlar da 5 koltuk kazandı.

Kenarda kalan küçük partiler de bir miktar koltuk kazanırken, bir kısmı hükümetin parlamentoda destek alması için hedef olabilir. 

Costa 4 yıl önce iktidara gelirken Avrupa’nın mali krizi esnasında uygulanan kemer sıkma politikalarını gevşetme sözü vermişti. Portekiz o dönemde uluslararası bir kurtarma paketine ihtiyaç duyuyordu. 

Sosyal Demokratlar kamu zihninde hala derin mali kesintilerle ve 2014’te sona eren üç yıllık resesyonla ilişkilendiriliyor. Ayrıca parti lideri Rui Rio kendi partisi içindeki ihtilafları kontrol altına almakla boğuşuyor.

Portekiz, Avrupa’nın diğer ülkelerinde öne çıkan aşırı sağ partilerin ya da popülizmin yükselişine tanıklık etmedi.

Bir sonraki hükümet Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması dahil birçok zorlukla karşı karşıya kalacak. Birleşik Krallık, Portekiz’in en fazla ihracat yaptığı ülkelerden biri.

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

 

DAHA FAZLA HABER OKU