ABD eski Dışişleri Bakanı Clinton: Trump'ın çekilme kararı mide bulandırıcı

ABD askeri unsurlarının Suriye sınırından çekilmesi Amerikan iç siyasetinde itirazlara neden oldu, Trump'ın son seçimdeki rakibi Clinton'ın yanı sıra bazı kongre üyeleri de tepkili

Fotoğraf: Reuters

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad ve Ras'ül Ayn'daki ABD askeri noktalarını kullanan hareketli unsurlar çekilmeye başladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD askeri unsurlarını Suriye sınırından çekilmesi ile ilgili açıklaması ve Türkiye'nin bölgeye askeri harekatıyla ilgili çok sayıda ABD'li politikacıdan tepki geldi. 

ABD eski Dışişleri Bakanı ve son seçimde demokratların adayı olan Hillary Clinton, ABD Başkanı'nın kararını "miğde bulandırıcı" olarak niteledi. 

Clinton, "Açık olalım. Başkan sadık müttefiklerimiz ve ABD'nin çıkarları yerine Türkiye ve Rusya'nın otoriter liderlerinin tarafında yer alıyor. Mide bulandırıcı kararı hem ettiği yemin ve makamına hem Kürtlere ihahet niteliğinde" dedi. 

ABD Güney Carolina senatörü Lindsey Graham, ABD'nin Suriye'den askeri varlığını çekmesi ilgili Twitter'dan "Haberler doğruysa felaket geliyorum" dedi. 

Graham Twitter mesajında şunları yazdı: 

Başkan Trump'ın kuzey Suriye ile ilgili aldığı kararın tüm detaylarını bilmiyorum. Eğer haberler doğruysa felaket geliyorum diyor.
* Bu IŞİD'in geri dönüşü demek 
* Kürt güçlerinin Esad ve İran safına geçmesi demek
*  Türkiye ile ABD kongresinin ilişkilerinin mahvedilmesi demek
* Kürtlerin terk edilmesi ABD'nin onurunun lekelenmesi demek
Eğer bu plan devam ederse beraberinde kararın tersine çevrilmesini ve sorulmasını isteyen bir Senato kararını getirecek.
 

ABD Kongresi Arizona Eyaleti Üyesi Ruben Gallego ise Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye girmesine izin vermeyi "Ortadoğu'da yapılabilecek en istikrarsızlaştırıcı hamlelerden biri" olarak niteledi. 

Gallego, Twitter hesabında yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

Kürtler bir daha asla Amerika'ya güvenmeyecek. Kendilerini korumak için yeni ittifaklar veya bağımsızlık arayacaklar. Pompeo yine başarısız oldu.

ABD’nin eski Suriye Temsilcisi Brett McGurk ise Twitter hesabında yaptığı açıklamada, "Trump başkomutan değil, kafa yormadan bilinçsizce fevri kararlar alıyor. Zor durumda kaldığında müttefiklerimizi açığa çıkarıyor" dedi.

Brett McGurk başka bir tweetinde de, “Türkiye'nin önerdiği ‘güvenli bölge’, Hristiyanlar, Kürtler ve diğer hassas azınlıklar dahil olmak üzere, Türkiye'nin 30 km sınırını Suriye'ye etkili bir şekilde genişletecektir. Diplomatlarımız böyle bir hainliği önlemek için bir plan üzerinde çalışıyorlardı. Pompeo nerede?” paylaşımını yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU