Portekiz’de Sosyalist Parti tek başına iktidar olacak kadar oy alamadı

Portekiz'de pazar günü yapılan genel seçimleri, son 4 yıldır azınlık hükümetiyle iktidarda olan Sosyalist Parti kazandı. 230 sandalyeli mecliste 106 milletvekili kazanan Sosyalistler tek başına iktidar olmayı ise başaramadı

Fotoğraf: AFP

Portekiz’de pazar günü yapılan seçimleri, ülkeyi son 4 yıldır, Komünist Parti ve Sol Blok'un dışarıdan desteklediği azınlık hükümeti ile yöneten Sosyalist Parti (PS) kazandı.

Koalisyon arayacak

Son seçimlere göre oy oranını ve milletvekili sayısını artıran PS, 230 sandalyeli mecliste 106 milletvekili çıkarırken tek başına iktidar olmak için gerekli 116 sandalyeyi elde edemedi. 

Ülkeyi son 4 yıldır, Komünist Parti ve Sol Blok'un dışarıdan desteklediği azınlık hükümeti ile yöneten PS, hükümet kurmak için yeni dönemde de dışarından destek aramak zorunda kalacak.

5582850834872192.JPG
Portekiz Başbakanı ve PS lideri Antonio Costa​​​​​​​ / Fotoğraf: Reuters

 

Partisinin seçimlerden "açık bir şekilde güçlenerek çıktığını söyleyen Başbakan ve PS lideri Antonio Costa, "Portekiz'in uluslararası inandırıcılığı için siyasi istikrar temeldir. Portekizliler istikrarlı bir hükümet için güçlenmiş bir PS'yi tercih ettiler" dedi.

Portekiz tarihindeki en düşük katılımlı seçim

Portekizli seçmenlerin yarıya yakını pazar günü yapılan seçimlerde sandığa gitmedi. 1975 yılından bu yana en düşük katılımlı genel seçim olarak tarihe geçen seçime seçmenlerin yüzde 54’ü katıldı.

Portekiz'de 230 milletvekilinin oluşturduğu mecliste sandalye dağılımı ise şöyle oluştu:

Sosyalist Parti (PS) 106, Sosyal Demokrat Parti (PSD) 77, Sol Blok (BE) 19, CDU (PCP- Komünist Parti ile Yeşiller ittifakı) 12, Halk Partisi (PP) 5, Kişiler-Hayvanlar-Doğa Partisi (PAN) 4, Chega 1, Liberal İnisiyatif (IL) 1, Özgür (L) 1. (4 milletvekilinin dağılımı ise yurtdışında kullanılan oyların sayımından sonra belli olacak)

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU