Önce yurt, şimdi de yemek zamları... Kredi Yurtlar Kurumu’ndaki fiyat artışları öğrencileri zorluyor

Üniversite öğrencileri barınma ücretlerinin yüzde 15-20 artırılmasının ardından yemek fiyatlarının da yaklaşık yüzde 15 zamlanmasına tepkili. Independent Türkçe'ye konuşan öğrenciler, sınırsız internet erişimlerine de kota uygulandığını söylüyor

Öğrenciler, yurt ve yemek fiyatının artırıldığını, internet kotalarının da sınırlandığını söylüyor / Kolaj: Independent Türkçe 

Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtlardaki barınma fiyatlarının zamlanmasının ardından, yemek fiyatları de artırıldı.

Her gün kahvaltı ve akşam yemeği çıkan KYK yemekhanelerindeki fiyatlar, geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 15 zamlandı. Bu durum, hali hazırda kıt kanaat geçinmeye çalışan üniversite öğrencilerini zora soktu.

Yapılan "fiyat güncellemesi" ile 2019-2020 KYK yemek fiyat listesi şu şekilde oldu:

kyk-yemek.jpg
2019-2020 KYK yemek fiyat listesi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Beslenme yardımı yüzde 12, yemek fiyatları yaklaşık yüzde 15 zamlandı

Independent Türkçe, Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı farklı kentlerdeki yurtlarda kalan 5 üniversite öğrencisiyle görüştü. 

Geçtiğimiz yıl günlük 12,5 TL beslenme yardımı (4 TL kahvaltı ile 8,5 TL akşam yemeği) aldıklarını belirten öğrenciler, bu yıl bu yardımın yüzde 12 artırılarak 14 TL’ye (4,5 TL kahvaltı ile 9,5 TL akşam yemeği) çıkarıldığını söyledi.

Yani öğrencilere yapılan beslenme yardımı bu yıl yüzde 12 artırıldı.

 

Yemek zammı KYK.jpg
Günlük beslenme yardımı 1,5 TL artırılarak 12,5 TL'den 14 TL'ye çıkarıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Ancak yemek fiyatlarına yapılan zam daha yüksek olduğundan, öğrencilere verilen beslenme yardımı yetersiz kaldı.

Öğrenciler geçtiğimiz yıl Kredi Yurtlar Kurumu’nda et yemeklerinin 4 ila 7 TL'yken şimdi 4,5 ila 8 TL olduğunu belirtti. Yine geçtiğimiz yıl sebze yemeklerinin 2,5 ila 4,25 TL arasında değiştiğini, şimdi ise aynı yemeklere 3 ila 5,25 TL ödediklerini kaydettiler.

 

Geçtiğimiz yıl ve bu yılki bazı yiyeceklerin fiyat kıyaslaması:

  2018-2019 fiyatları 2019-2020 fiyatları
1,5 litre su  1 TL  1, 15 TL
Çorba  2, 50 TL  3 TL
Et yemeği  7 TL  8 TL
Pide veya et döner  7,50 TL  8 TL
Pide veya tavuk döner  4, 75 TL  5 TL
Köfte  6 TL  7 TL
Etli sebze 4,50 TL 5,25 TL
Pilav  2.50 TL 3 TL

 

Geçtiğimiz yıl Kredi Yurtlar Kurumu'ndaki yemek fiyatları şu şekildeydi:

 

2018-2019 KYK yemek fiyat listesi.jpg
2018-2019 KYK yemek fiyat listesi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Beslenme yardımının 1,5 TL artırılması Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın sitesinden müjdeymiş gibi duyuruldu, ya zamlar?"

Gazetecilik öğrencisi, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın sitesinde 1,5 TL'Lik beslenme yardımı zammının paylaşıldığını ancak yemek fiyat artışından bahsedilmediğini söylüyor:

Beslenme yardımının sabah kahvaltısında 50 kuruş, akşam yemeğinde 1 TL olmak üzere toplamda 1,5 TL artırılması, öğrenci için çok kıymetli değil. Çünkü öğrenciye yapılan 1,5 TL’lik yemek yardımı artışı, diğer taraftan yemek fiyatlarına yapılan zamlarla dengelenmiş oldu. Bir nevi verdiklerini geri almış oldular, Türkiye’deki tüm zamlarda olduğu gibi... Mesela işçiye, memura yüzde 2-  yüzde 3 zam yapılırken, sadece elektrik ve doğalgaza 1-2 ay içinde yüzde 30-40’lık zam yapıldığında bu durum nasıl ki işçiye, memura yapılan zamları anlamsız kılıyorsa, bunun da öyle olduğunu düşünüyorum. Buna ek olarak şunu söyleyebilirim; öğrenciye yapılan +1.5 TL’lik yemek yardımı haberi Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sitesinden öğrenciye çok büyük bir müjdeymiş gibi duyurulurken, yemeğe yapılan zamların aynı coşkuyla duyurulmaması da dikkat çekici!

"Beslenme yardımı yeterli olmuyor"

Erzurum’daki Kredi Yurtlar Kurumu'nda kalan bir öğrenci, şu sözleri söylüyor:

Bizim adımıza çok kötü oldu bu durum. En ufak şeylere bile çok para harcamak zorunda kalıyoruz. Sürekli yanımızda parayla yemekhaneye inmek zorundayız, hep cebimizden çıkıyor çünkü yeterli olmuyor bize verdikleri beslenme yardımı.

"Geçen sene yediğim yemekleri bu yıl alamıyorum, emeklilere de zam yapsınlar"

Bir diğer öğrenci ise, "Geçen sene yediğim yemekleri bu sene yiyemiyorum çünkü param yetmiyor. Ben emekli çocuğuyum, yurtlara ve yemeklere zam yapıyorlarsa, o zaman emeklilere de zam yapsınlar. Ailelerin geliri artsın. Zengin çocuklar dğeiliz, ailelerimizin holdingi, işi olsa, burada işimiz ne? Tek yemek alabiliyorum, yanına başka şey alamıyorum, param yetmiyor" diyor.   

yemekfiyat.jpeg
Bir öğrencinin "Şu kadarcık yemeğe verdiğim ücrete bakın" notuyla ilettiği fiş / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Independent Türkçe'ye konuşan öğrenciler, tek üründeki 50 kuruş-1 TL'lik zammın bazı çevreler tarafından "makul" bulunmasına da tepkili. Kahvaltı ve akşam yemeğinde günlük yaklaşık 5 TL daha fazla ödemek zorunda kaldıklarını belirten gençler, sadece gıda masraflarının ayda yaklaşık 150 TL arttığını, yurt zammıyla bu tutarın aylık 200 TL'yi bulduğunu ve bu durumun kendilerini zorladığını belirtiyor.  

"Sınırsız internetimiz aylık 16 GB'a düşürüldü"

Independent Türkçe'ye konuşan öğrencilerin dertli olduğu bir diğer durum ise internete erişim. Zira öğrenciler, geçtiğimiz yıllarda sınırsız olan internet erişimlerinin artık 16 GB ile sınırlandırılmış olduğunu söylüyor. Öğrenciler internetin hızının da yetersiz olduğu görüşünde.

Bir öğrenci, “İnternetimiz kısıtlandı, yetmediği için kendimizinkini kullanmak zorunda kalıyoruz. İnternet çok yavaş” derken, bir diğeri şu yorumda bulunuyor:

“2 yıldır kotasız kullandığım internetin hızı oldukça yetersizdi. Zaten bağlantı hızı düşükken şimdi de böyle bir kota konulmuş olması, öğrencinin işini kolaylaştırmak yerine iyice zorlaştırmak demek. Zaten verdikleri internet yavaş, aylık 16 GB kota dolduktan sonra hızın iyice düşmesi, öğrenciyi iyice kısıtlamak demek."

kota.jpeg
Bir öğrencinin "Sınırsız internetimize 16 GB kota konuldu" notuyla ilettiği görsel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Ulaşım ücreti konusu

Türkiye'nin farklı kentlerindeki öğrenciler, barınma ve yemek zammının yanı sıra ulaşım ücretlerinin de yüksekliğinden şikayetçi. Öğrenciler, Anadolu kentlerindeki ulaşım ücretlerinin İstanbul ve Ankara'ya kıyasla daha yüksek olduğunu belirterek mağduriyetlerini dile getiriyor.

Erzurum'daki bir öğrenci, kentte ulaşım ücretlerine zam getirilmesinin ardından kampanya başlattıklarını ve öğrenci ulaşım zammının geri alındığını hatırlatıyor.

Yurt ücretleri de zamlanmıştı

Konuştuğumuz öğrencilerden bir diğeri, 4 kişilik bir odada kalmak için ayda 237 TL ödediğini, bu yıl ise barınma fiyatının yüzde 18'lik zamla aylık 280 TL'ye çıktığını söylüyor.

Başka bir öğrenci ise yarı özel yurtta 5 kişilik oda için 260 TL öderken, artık 310 TL ödediğini, aylık 50 TL'lik zammın kendisini zorladığını belirtiyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU