Enerji Bakanı’ndan Doğu Akdeniz’deki Yavuz sondaj gemisiyle ilgili açıklama: Matkap dönmeye başlayacak, haberi her an gelebilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "İnşallah bugün ya da yarın sabah Yavuz yeni sondajına başlayacak. Matkap dönmeye başlayacak, haberi her an gelebilir" dedi

Fotoğraf: AA

"Geleceği İnşa Etmek" temasıyla 10'uncusu düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi'ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğu Akdeniz’e giden Yavuz sondaj gemisinin bugün ya da yarın yeni sondaj çalışmasına başlayacağını söyledi.

Geçen hafta Yavuz’un yeni bir seferde olduğunu, Güzelyurt-1’e doğru sondaj yapmak üzere yola çıktığını duyurduklarını hatırlatan Bakan Dönmez, sondaj gemisinin cumartesi günü lokasyonuna ulaştığını ve sabitleme çalışmalarına başladığını aktardı. 

Son hazırlıkların da tamamlandığını söyleyen Enerji Bakanı, "İnşallah bugün ya da yarın sabah Yavuz yeni sondajına başlayacak. Matkap dönmeye başlayacak. Haberi her an gelebilir" dedi.

Fatih Dönmez, KKTC'nin ve Kıbrıs Türklerinin haklarının sonuna kadar savunulacağının da altını çizdi. 
 

20191007_2_38605640_48261544.jpg
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez/ Fotoğraf: AA


‘Arayacağız, varsa mutlaka bulacağız’

Doğu Akdeniz’de enerji korsanlığına geçit vermeyeceklerini söyleyen Dönmez, “Türkiye, bölgesinin hiçbir zaman göz ardı edilemeyecek bir ülkesidir. Biz, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızın farkındayız, takipçisi olacağız. Hiçbir güç bizi çalışmalarımızdan alıkoyamaz. Arayacağız, araştıracağız ve varsa, mutlaka bulacağız” dedi.

‘Enerji sektöründe ‘rol model’ olan Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Orta Doğu Avrupa bölgesinde dört sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminaline sahip tek ülke olduğunu aktaran Dönmez, beşinci terminalin inşasının da sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Akkuyu'nun ilk ünitesi 2023''te

Dönmez, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin Türkiye’de bir teknoloji devriminin yaşanmasını da sağlayacağını ifade etti:

Ülkemizin 70 yıllık hayali olan ilk nükleer santrali Akkuyu'nun ilk ünitesini 2023 itibarıyla devreye alıyoruz. Türkiye, Akkuyu ile nükleer teknolojiyle tanışmış olacak. Akkuyu'nun bir diğer önemli boyutu da bilgi transferi gerçekleştirmiş olmak. Rusya'nın üniversitelerine gönderdiğimiz gençlerimiz oradaki bilgiyi ülkemize taşıyor. İnşallah, Türkiye bir teknoloji devrimi yaşamış olacak.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU