SDG: Biz üzerimize düşeni yaptık, ABD sorumluluklarını yerine getirmedi

ABD askeri, Türk ordusunun harekat düzenleyeceği bölgeleri terk etmeye başladı. SDG sözcüsü Mustafa Bali, ABD’yi sorumluluklarını yerine getirmemekle suçladı, ‘ne pahasına olursa olsun Suriye’yi korumaya niyetli olduklarını’ söyledi

ABD askerleri, Türk ordusunun harekat düzenleyeceği bölgereki tesislerini boşalttı / Fotoğraf: Reuters 

Beyaz Saray açıklamasının ardından Suriye’nin kuzeyinde askeri hareketlilik yaşanıyor. Türk ordusunun askeri harekat yapacağı bölgede görev yapan ABD askerleri kontrol ettikleri noktaları bırakarak çekilmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da doğrulanan çekilmeye SDG ise tepki gösterdi. SDG sözcüsü Mustafa Bali Twitter’dan ‘ABD’nin çekilerek bölgenin savaş alanına dönmesine izin verdiğini’ ileri sürdü.

HLB8N_1570433602_3266.jpeg
ABD askerlerinin çekildiği noktalardan birisi / Fotoğraf: Reuters 

 

Bali, mesajında şu ifadeleri kullandı:

Güvenlik mekanizması ve akabinde mevzilerin yıkılmasına rağmen, ABD güçleri sorumluluklarını yerine getirmedi ve bölgenin savaş alanına dönmesine izin vererek sınırdan çekilmeye başladı. SDG, kuzeydoğu Suriye'yi ne pahasına olursa olsun korumaya kararlı.

 

ABD askerlerinin çekilmeye başlaması üzerine SDG’de bir açıklama yaptı. Açıklamada, ABD’nin yükümlülüklerini yerine getirmediği vurgulandı.    

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Türkiye ile herhangi bir savaşın yaşanmaması için yaptığımız tüm çalışmalara ve esnek yaklaşımlarımıza; sınır güvenliği mekanizması için üzerimizde düşen tüm sorumlulukları yerine getirmemize rağmen, ABD güçleri üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmemiş, Türkiye sınırındaki güçlerini çekmiştir. Türkiye şimdi bölgemize saldırı hazırlığındadır.

Türkiye’nin gerçekleştireceği operasyonun IŞİD ile mücadeleyi olumsuz etkileyeceği savunulan SDG açıklamasında Türk askerinin ‘son yıllarda bölgede sağlanan istikrarı ortadan kaldıracağı’ iddia edildi. SDG, bölgedeki güçlere de savunma çağrısı yaptı:

Demokratik Suriye Güçleri olarak, savunma hakkımızı kullanmak için bir an bile beklemeyeceğimizi belirtiyor; Arap, Kürt, Süryani, Asuri tüm halklarımıza birlik olup Türkiye’nin saldırılarına karşı meşru haklarını kullanarak ülkeyi savunmaya çağırıyoruz.

 

Independet Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU