iPhone'dan Tayvan bayrağına ilginç sansür

Cihazlarını güncelleyen kullanıcılar bayrak emojisinin görünmediğini forumlarda paylaştı

Çin'deki kullanıcıların da klavyesinde Tayvan bayrağı görünmüyor (Business Insider)

Hong Kong’taki iPhone kullanıcıları klavyede Tayvan bayrağının görünmediğini fark etti. Hong Kong’da aylardır süren protestolarla eleştirilen Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Tayvan’ın da kendi bölgesi olduğunu iddia ediyor ve bağımsız bir ülke olarak tanımıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Business Insider’ın haberine göre, Hong Kong ve Makao’daki kullanıcılar internet forumlarında cihazlarını güncellediklerinde resmi adı Çin Cumhuriyeti olan Tayvan'ın bayrağının klavyede görünmediğini belirtti. iOS 13.1.1 eylülün sonunda piyasaya sürülmüştü.

Yakın zamana kadar Çin’deki iPhone kullanıcılarının klavyelerinde Tayvan bayrağı emojisi zaten yer almıyordu. Hiraku isimli Apple blogunda yer alan bir gönderide Çin’de veya Hong Kong’ta Tayvan bayrağı emojisinin kullanılamadığı belirtilmişti. Benzer durumun cihazın başka bir bölgeden alınıp Hong Kong’da veya Makao’da çalıştırıldığında da yaşandığı ifade edildi. Japon işgali ve uzun süren iç savaşın ardından Çin Komünist Partisi'nin 1949'da Pekin'i ele geçirmesiyle, Çan Kay Şek, önderliğindeki Guomindang (Çin Milliyetçi Partisi) güçleri Tayvan adasına giderek orada Çin Cumhuriyeti'ni ilan etmiş ve tek meşru Çin hükümeti olduğunu öne sürmüştü. Batı dünyası uzun süre Çin Cumhuriyeti'ni meşru Çin hükümeti olarak tanırken ÇHC, Tayvan adasının kendi toprağı olduğunu savunmayı sürdürdü. Konuyla ilgili Apple'dan herhangi bir açıklama yapılmazken şirketin ÇHC yönetiminin isteğiyle böyle bir uygulamaya gitmiş olabileceği yorumları yapılıyor.

 

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU