Almanya İçişleri Bakanı Seehofer: AB-Türkiye mutabakatı çok sayıda göçmeni boğulmaktan kurtardı

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, AB-Türkiye mutabakatının çok sayıda göçmeni boğulmaktan kurtardığını belirtti. Seehofer, AB’nin verdiği sözleri tutmaması durumunda 2015 yılındakinden daha büyük bir mülteci dalgası yaşanabileceğini de söyledi

Fotoğraf: AA

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Die Welt gazetesine konuştu. Avrupa Birliği (AB)-Türkiye mutabakatını nimet olarak tanımlayan Seehofer, bu mutabakatın Türkiye’den Yunanistan’a göçü kontrol etmeye olanak sağladığını ve çok sayıda insanı boğulmaktan kurtardığını söyledi.

Türkiye'ye destek vermek hepimizin çıkarına

Türkiye'nin göçmenleri ağırlama konusunda önemli bir iş yaptığını, bu durumun Almanya’nın da çıkarına olduğunu belirten Seehofer Türkiye ile işbirliğini daha da güçlendirmek istediğini belirtti.

Seehofer, "Türkiye'nin ilave ne kadar para alması gerekir" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Bu kararı Almanya İçişleri Bakanı olarak ben yalnız veremem. Bu konuda Avrupa düzeyinde görüşmeler yapmamız lazım. Hepimizin çıkarına olan Türkiye'nin bu performansının uygun şekilde dikkate alınmasını sağlamak için çaba sarf edeceğim.

Göç dalgası yaşanır

Seehofer, Bild gazetesine yaptığı açıklamada ise Türkiye’ye yardım edilmemesi halinde yaşanacakları anlattı:

Onları uzun süre yalnız bıraktık. Bunu yapmazsak, 2015 yılındaki gibi bir mülteci dalgası yaşayacağız. Belki 4 yıl öncesinden daha da büyüğünü.

 

46 bin göçmenin 45 bini Yunanistan'a geçti

Alman Die Welt gazetesi ise AB'nin "durum raporuna" dayandırdığı haberde, 2019 Ocak-Eylül döneminde 46 bin 546 mültecinin Türkiye'den geçerek AB'ye ulaştığı belirtildi. Rakamın geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 23 arttığı belirtilen haberde, 46 bin 546 mültecinin 45 bin 20'sinin Yunanistan'a, bin 336'sının İtalya'ya ve 190'ının Bulgaristan'a ulaştığı aktarıldı.

Raporda, Türkiye üzerinden AB'ye ulaşan sığınmacıların çoğunluğunun Afganlardan oluştuğu, bunları Suriye ve Iraklıların izlediği belirtildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU