"Mahkeme kararını değiştirmesi için baskı gören" yargıç mahkeme salonunda intihar etti

"Yeterli kanıt olmadığı halde sanığın suçlu olduğuna hükmetmesi için baskı yapılan" yargıç mahkeme salonunda kendisini vurdu

Yargıca atfedilen beyanda üslerinin kararı suçluluk yönünde değiştirmesi için ona baskı yaptığı iddiası yer aldı (Agensi)

Tayland’da bir yargıç mahkeme salonunda, iddialara göre yeterli kanıt olmadığı halde sanıkları suçlu bulması için baskı görmesinin ardından kendini göğsünden vurdu.

Khanakorn Pianchana ülkenin güneyindeki Yala vilayetindeki mahkeme salonunda cuma görülen davada cinayetle ve ateşli silah bulundurmakla yargılanan 5 kişiyi suçsuz bulduktan sonra intihara teşebbüs etti.

Bangkok Post’un haberine göre Khanakorn ameliyata için hastaneye kaldırıldı ancak yaraları hayati tehlike bulundurmuyordu.

Ona ait olduğu iddiasıyla internette yayılan beyanda, üslerinin kararı sanıklar aleyhinde değiştirmesi için ona baskı yaptığı iddiası yer alıyor.

Mahkeme kararı sanıklardan üçünü idama, ikisini de hapis cezasına çarptırabilirdi. Beyanda sanıkların suçlu bulunması için yeterli kanıt olmadığı belirtildi.

Khanakorn’a atfedilen beyanda ayrıca Tayland’ın güneyindeki güvenlik sorunları da eleştirildi. Belirtilen bölgede Müslüman ayrılıkçı isyanında askeri vahşet suçlamalarıyla 2004’ten bu yana yaklaşık 6 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Beyanda ayrıca isyancı olduğu iddia edilen sanıklardan sert gözaltı koşulları altında alınan ifadelerin ikna edici kanıt olmadığı da dile getirildi.

Bunun yanında, bir sivilin öldürüldüğü olaya dahil olan üç askere yönelik cezaları, görevlerini yaptıkları gerekçesiyle hafifletmesi için kendisine baskı yapıldığı iddia edilen daha önceki bir davaya da değinildi.

 

 

Beyan, alt kademedeki yargıçlara nasıl insafsızca davranıldığı, birçoğunun karar yazmak için fazla mesai yapmak zorunda kaldığı ve ek gelir elde etmek için ikinci bir işte çalışma izni verilmediği gibi durumlara itirazlarla devam etti.

Beyanda kıdemli yargıçların, alt kademedeki yargıç kararlarını resmen bildirmeden önce değerlendirmesini engelleyecek yasa değişikliği için çağrıda bulunuldu.

Mahkeme adına Tayland’ın kamu yayınına konuşan bir sözcü, yargıcın stresten dolayı kendini vurduğunu söyledi.

Bağımsız yargıç gözlemci grubu iLaw’dan Yingcheep Atchanont, Khanakorn’a duyduğu "saygıyı" ifade etti.

Atchanont bir iletisinde, “Yargı reformu için kampanya yürütenlerden biri olarak ilkeli ve sisteme karşı gelmeye cesareti olan yargıçlar bulunduğuna nerede olduklarını hiç bilmeden hep inandım” diye yazdı.

Bu inancımızın doğruluğunu ve umudun varlığını gösterdiğin için teşekkürler.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU