Erdoğan: Neyi değiştiriyorsun? Bu millet yüzde 51,5 ile bu yeni sistemi onaylamış

AK Parti’nin Kızılcahamam kampının kapanış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçimde telafi edilemeyecek bir yıkım yaşamadıklarını belirtti. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin değişmesinin söz konusu olmadığını da söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AK Parti, milletimizin tek umudu olma vasfını koruyor, bundan hiçbir endişeniz olmasın / Fotoğraf: Twitter

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam'daki 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanış konuşmasını yaptı.

Sözlerine Kızılcahamam kampındaki izlenimleriyle başlayan Erdoğan, eleştirilere tepki gösterdi ve hizmet odaklı siyaset vurgusu yaptı:

 (AK Parti Kızılcahamam kampı) Buradaki çalışmalarımızda şunu gördüm; fitne bayağı egemen. Fitnenin egemen olduğu yerden de ne hayır ne bereket çıkar. Milletvekillerimizden kampta verilen mesajları her platformda anlatmalarını bekliyorum. Yapmamız gereken işimize bakmak. Bizim yapacak çok işimiz var. Ülkemizde AK Parti ve şahsım söz konusu olduğunda her türlü yalanı, iftirayı üreten bir mekanizma ile bunun alıcısı bir kesim mevcuttur. Yapmamız gereken işimize bakmak. AK Parti ne kadar güçlü olursa ülkemiz de o kadar güçlüdür. Verdiğimiz mücadele kendimiz için değil milletimiz adına. AK Parti'ye saldıranların gayesi, yerine bir başka partiyi ikame etmek değil, temsil ettiği değerleri yıkmaktır. AK Parti'nin zayıflaması demek Türkiye'nin savunmasının zayıflaması demektir. Bizim ülkemiz ve milletimiz için yapacak çok işimiz var.

“AK Parti’nin zayıflaması Türkiye savunmasının zayıflaması demektir”

Erdoğan konuşmasına AK Parti’nin girdiği seçimlerde aldığı oy oranlarını hatırlatarak sürdürdü:

Biz sıradan bir parti değiliz bu hareket bir davadır. Türkiye çok partili siyasi hayat döneminde bizim kadar uzun süre iktidarda kalan bir başka parti yoktur. Yıllar geçtikçe mücadele azmimiz daha da arttı. Son yıllardaki seçim sonuçlarına baktığımızda bu gerçeği görebiliriz. Tespitlerimizde bir yanlışımız var. Kamuoyunu maalesef bilgilendirmede eksikliğimiz var. 3 Kasım 2002 milletvekili seçimlerinde yüzde 34 buçuk oy almıştık. 2002 mahalli idareler seçimini yüzde 39 oy oranıyla tamamladık. 2011 milletvekili yerel seçimlerinde rekor bir netice elde ettik. 2014 mahalli idareler seçimlerinde oldukça iyi bir oran yakaladık. 

2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde doğrudan milletimizin teveccühü ile göreve gelen ilk kişi olduk.  2017 halk oylamasında yüzde 51, 5 ile yeni sistemi onaylamış. Birileri değiştirelim deniyor. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu kabul etmiyorsun ki.”

“Bu seçimlerin en çok tartışılan yerleri Ankara ve İstanbul’du” diyen AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

2018 seçimlerinde cumhurbaşkanlığı yüzde 52,6 oy oranı elde ettik. 2019 seçimlerinde Cumhur İttifakı olarak yüzde 51,6 oy oranına ulaştık. Bu seçimlerin en çok tartışılan yerleri hiç şüphesiz Ankara ve İstanbul seçimleriydi. 31 Mart'ta İstanbul'da yüzde 48,6 aldık. Tekrarlama seçiminde yüzde 45'te kaldık, CHP yüzde 52 ile seçimi kazanan parti oldu. Başkanlıkta aldıkları oy bu. Şimdi bir yere geleceğim. Büyükşehir belediye meclis seçiminde yüzde 45,6 il açık ara birinci parti çıktı. CHP yüzde 38,5 oy oranına ulaşabildi. Meclis'teki tablo açık ara önde, bunu bir daha konuşmamız lazım. Bunu gündeme getirmemiz gerekiyor. Ankara'da benzer bir fotoğraf ile karşı karşıyayız. CHP adayı yüzde 50, biz 43,8’de kaldık. Ortada asla başarısızlık, telafi edilemeyecek bir yıkım olmadığını önce kendimize, sonra milletimize anlatacağız.

“Belediye meclislerindeki oy oranımızı gündeme getirmemiz gerekiyor"

Belediye Meclisinde önde olduklarını söyleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Belediye Meclisi'ni cumhur ittifakı, İstanbul’da da Ankara’da da açık ara yönetiyor. İstanbul’un 39 ilçesinin 24’ünde AK Parti, 1’inde MHP, 14’ünde CHP seçimi kazandı. Bunu gündemde tutmamız gerekiyor. Elbette milletvekilliği ve belediye başkanlığı olarak kaybettiğimiz her yerin muhasebesini yapacak, gereken tedbirleri alacağız. Fakat evvela, ortada asla bir başarısızlık, telafi edilemeyecek bir yıkım olmadığını önce kendimiz kabul edeceğiz. Yapılması gerekenin geçmişten alınan dersler ışığında geleceğe doğru yürümek olduğunu” söyleyen Erdoğan, geçmişe hesaplaşma gayesiyle bakmak bize yakışmaz, vaktimizin boşa harcanmasına yol açar.

“Neyi değiştiriyorsun? Bu millet yüzde 51,5’la bu yeni sistemi onaylamış”

Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde barajın düşürülmesine yönelik tekliflere ilişkin ise şu açıklamayı yaptı:

Birileri ne diyor hale bunu değiştirelim. Neyi değiştiriyorsun? Bu millet yüzde 51.5 ile yeni sistemi onaylamış kabul etmiş. Neyi kime soruyorsun? Biz millete sorduk. Arkada egemenlik kayıtsız şartsız milletindir yazacak. Senin kitabında egemenlik kayıtsız şartsız malum çevrelere, dağdakilere aittir. onlarla omuz omuza gezersin, sonra da aldığın oylarla bak seçim kazandık dersin, bunu kimse yutmaz.

“Vesayetçilere, darbecilere, terör örgütlerine, ne iç ne de dış siyasi ve ekonomik tetikçilere eyvallah etmedik"

Partisinden artık bu tartışmaların geride bırakılmasını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eski Tükiye’yi diledilkeri gibi yönlendirenler, her defasında milletimizden cevaplarını alıp, kös kös geri gidiyorlar” diyerek bu süreçlerin ciddi maliyetleri olduğunu söyledi.

Morallerini bozmadıklarını belirten Erdoğan, “Vesayetçilere, darbecilere, terör örgütlerine, ne iç ne de dış siyasi ve ekonomik tetikçilere eyvallah etmedik” dedi ve yapıcı, kucaklayıcı, pozitif gündemli siyaset izlemeye çalıştıklarını kaydetti.

En büyük cevaplarının icraatleri olduğunu bildiklerini söyleyen Erdoğan, laf üstüne laf koymak yerine eser üstüne eser koyduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin başarısız olacağını şu sözlerle savundu:

Kerameti kendinden menkul bu zihniyet, eninde sonunda duvara toslamaya mahkumdur.

17 yıldır tüm başarılarının gerisinde milletin desteği ve feraseti olduğunu bilerek bu günlere geldiklerini kaydeden Erdoğan, “Milleti hiçe saymaya çalışanların günleri sayılıdır. “Önümüzdeki dönemi en iyi şekilde değerlendirerek, millete hizmetkarlık anlayışına sahip çıkacağız. Önümüzdeki dönemi en iyi şekilde değerlendirirsek, bizi gelecekte daha büyük başarılar bekliyor” ifadelerini kullandı.

“Trump, Fırat’ın doğusundan çekilmeyi gündeme getirdi ama yanındakiler talimata uymuş değil”

Konuşmasının devamında güvenli bölge ve Suriye’ye olası operasyona değinen Recep Tayyip Erdoğan, şu sözleri söyledi:

Trump, Fırat’ın doğusundan çekilmeyi gündeme getirdi ama yanındakiler talimata uymuş değil. Tüm hesabımızı yapmak zorundayız. Güvenli bölge olarak söylediğimiz, haritada çizip gösterdiğimiz 30-32 kilometre derinlik çalışmaları, bu bölgede durumumuzun ne olduğunu göstermemiz bakımından önemli. Terör örgütleri burada cirit atıyorlar, Irak üzerinden buralara gelen 30 bin TIR silah, mühimmat yüklü araçlar kime, ne için geliyor? Bunun hesabını sormak bizim hakkımızdır. 911 km sınır boyu bize ait. Bütün hesabımızı, tedbirimizi almak zorundayız. İşimize bakacağız, Türkiye için ne yapabiliriz ona bakacağız.

"AK Parti, milletimizin tek umudu olma vasfını koruyor”

Erdoğan, “AK Parti, milletimizin tek umudu olma vasfını koruyor, bundan hiçbir endişeniz olmasın. Yolumuzun Hakk yolu olduğundan, milletimizin yolu olduğundan en ufak şüphemiz yoktur. Zaferle değil seferle mükellefiz, eyvallah ama inşAllah zaferlerimizden de şüphe duymuyoruz” sözleriyle Kızılcahamam kampındaki konuşmasını noktaladı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU