Irak'ta hükümet karşıtı eylemlere polis müdahalesi sürüyor

Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor, güvenlik güçlerinin son müdahalesinde 5 kişi öldü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet karşıtı gösteriler sürüyor. 

Son eylemlere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 5 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. 

Yaralılar Bağdat'taki El Kindi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi, eylemcilere 'sükunet' çağrısı yaptı.

Parlamento Başkanı,  yetkili makamların göstericilerin taleplerini yerine getirmemeleri durumunda sokaklara inerek halk protestolarına katılma sözü verdi. 

Muhammed el-Halbusi,  göstericilerden güvenlik güçleriyle çatışmaya girmeksizin, meşru haklarını istemeye devam etmeleri çağrısında bulundu, terörle eş gördüğü yolsuzlukla mücadele sözü verdi:

Devlet alternatif bulana dek, gecekonduların kaldırılmasının durdurulduğunu, vilayetlerdeki nüfusa göre dağıtılmak üzere 100 binden az olmayan konut inşası için gerekli bütçenin sağlandığını ilan ediyoruz. Şimdi başlayacak, ülke içinde göç edenlerin dönüşüne katkı sağlayacak bu proje bir milyon kişiye istihdam sağlayacak. Yüksek okul mezunlarına daha büyük imkanlar sağlanarak yeni memur alımlarına başlanacak. Sayıları bir milyon 250'e ulaşan dar gelirli ailelere sosyal yardımlar için gerekli olan finansman tahsisine parlamento destek verecek.

Bağdat'ta TV kanallarına saldırı

Dün gece başkentte silahlı kişilerce bazı televizyon kanallarının ofislerine saldırı düzenlenmişti.

Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya ve Irak merkezli Dijlah TV ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi merkezli NRT kanallarının ofislerine giren ve kimlikleri henüz belirlenemeyen saldırganlar, ekipmanları kırmıştı.

BM: Irak'ta şiddet durmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Irak'ta hükümet karşıtı gösterilerde şiddete başvuranlardan hesap sorulması çağrısında bulundu.

UNAMI Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert, başkent Bağdat ile güneydeki kentlerde devam eden gösterilere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Olaylar nedeniyle derin üzüntü duyduklarını ifade eden Plasschaert, "Raporlarda, gösterilerde 5 günde ölü ve yaralılar var. Bunun (şiddet) durması gerekir." dedi.

Jeanine Hennis-Plasschaert, açıklamasında, gösterilerde şiddet kullananlara hesap sorulması gerektiğini de vurguladı.

Irak'ta, Bağdat ile güneydeki kentler 1 Ekim'den bu yana yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor.

Gösterilerin başından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 81'e yükseldi. 

Irak'taki son gösteriler 2017'den bu yana en geniş çaplı olanı olarak tanımlanıyor.

 

AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU