İran’da birden fazla kişide aynı enjektör kullanıldı, “HIV” krizi yüzlerce kişiyi sokağa döktü

İran'ın Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletinde enfeksiyon kapmış bir enjektör, onlarca kişiye HIV virüsü bulaştırdı. Olayın duyulmasının ardından başlayan protestolarda otomobiller yakıldı, polis plastik mermiyle karşılık verdi

İran’ın Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletine bağlı Lurdigan ilçesinde yer alan Çenar Mahmudi köyünde bir sağlık ocağında yaşananlar, büyük protestolara yol açtı. 

Yetkililerin açıklamalarına göre sağlık ocağı personeli, tek kullanımlık enjektörü birden fazla kişi için kullandı. Bir süre sonra onlarca kişiye HIV bulaştığı tespit edildi. 

Olayın duyulmasının ardından yetkilileri “ihmalkârlıkla” suçlayan Lurdigan halkı, valilik ve sağlık müdürlüğü önünde protestolara başladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HIV'ın tam olarak kaç kişiye bulaştığı konusunda henüz net bir sayı ya da resmi bir açıklama yok. 

Hükümete yakın yarı resmi Mehr Haber Ajansı’nın haberine göre HIV en az 50 kişide tespit edildi. İddialar ise bu sayının 200’e kadar çıkabileceğini söylüyor. 

Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti Valisi İkbal Abbasi ilk etapta virüsün bulaştığı kişileri tespit edip daha çok yayılmasını engellemeye çalıştıklarını açıkladı. 

İran Meclisi’nin Sağlık Komisyonu Üyesi bir milletvekili, basına yaptığı açıklamada HIV'ın uyuşturucu bağımlılarının ortak enjektör kullanmaları sonucunda yayıldığını iddia etti.  

Milletvekilinin iddiasına göre 1800 nüfuslu “Çenar Mahmudi” köyünde 240 kişi uyuşturucu bağımlısı. 

Köyde yoksulluk seviyesinin yüksek olduğunu söyleyen milletvekili, bu durumun uyuşturucu kullanımının yaygın olmasına yol açtığını aktardı. 

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı

Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. 

Savcı, soruşturma sonucunda “Çenar Mahmudi” köyünün sağlık personelinden sorumlu kişinin gözaltına alındığını duyurdu ve araştırmaların, kesin sonuç alınana kadar devam edeceğini ifade etti.

Hamaney’in temsilcisinin ofisi ateşe verildi

Yetkililerin açıklamalarını yeterli bulmayan halk, protestolarına sokakta devam etti.

Yüzlerce kişinin Lurdigan merkezindeki eylemleri sosyal medyada geniş yer buldu. 

Valilik ve Sağlık Müdürlüğü binası önünde toplanan eylemciler, yetkililer aleyhine slogan attı. 

Lurdigan Valisi, protestocuları sükûnete davet edip işin takipçisi olacağına dair söz verse de kalabalık, sokakta kalmaya devam etti. 

Polis, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Bunun üzerine eylemler, kentin başka sokaklarına dağıldı. 

Öfkeli kalabalık, İran dini lideri Ali Hamaney’in şehirdeki temsilcisinin ofisi önünde eylemlere devam etti. Bir süre sonra ofis ateşe verildi. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU