Ankara'daki "Büyük KHK Buluşması"na Valilik engeli, HDP binası önünde arbede

KHK’lıların HDP Genel Merkezi’ne ziyareti güvenlik güçleri tarafından engellendi. KHK’lılar uzun uğraşların ardından Genel Merkez binasına girebildi

Ankara Valiliği, Olağanüstü Hâl kapsamında Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen kamu çalışanlarının 5-6 Ekim tarihleri için planladığı “Büyük Buluşma”yı yasakladı. 

İstanbul’dan gelen KHK’lıları taşıyan otobüs, şehir girişinde Eryaman bölgesinde durduruldu ve polis, kimlik kontrolü yaptı. 

Programında HDP ve Saadet Partisi ziyareti bulunan grup, kontrolün ardından HDP Genel Merkezi önüne geldi. Ancak Büklüm Sokak’taki parti binası önünce polis engeliyle karşılaşıldı. 

Etkinliğin yasak olduğunu söyleyen polisler, KHK’lıların partiye girmesine izin vermedi ve parti binasının etrafı kapatıldı. 

Bu sırada yaşanan arbedede HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, göz altıları engellemek için polis aracının önüne geçti. Vekiller ile polis arasında gergin anlar yaşandı. Bir kişi gözaltına alındı.

Engellenen KHK’lılar, uzun uğraşların ardından HDP Genel Merkezi'ne girebildi. 

“Uygulama KHK’lı olmayanları da etkiliyor”

HDP Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasında söz alan Gergerlioğlu, KHK’lılara sivil ölümün dayatıldığını belirtti.
 

KHK'lılar HDP'yi ziyaret etti
KHK'lılar HDP'yi ziyaret etti / Fotoğraf: HDP Basın Birimi

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Güya her tarafı yamalı bohça haline gelmiş yargıya bir reform getireceklermiş. Siz ne reformundan bahsediyorsunuz? Anayasaya, hukuka, yasaların gerçek ruhuna dönün" dedi.

KHK’lıların Nazi Almanyası’ndan daha fazla uygulamalarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Gergerlioğlu, şunları söyledi:

100 binlerce kişi bunun mağduru durumunda. Mazlum 1 buçuk milyona yakın kişi var. Bu artık KHK’lı olmayanları da etkiliyor. Türkiye’nin siyasi, hukuki, ekonomik, sosyolojik her standardını düşüşe uğratıyor. Bu çok tehlikeli. Türkiye bir an evvel hukuk devletine dönmek zorunda.


“Vatandaşlar girmesin diye siyasi partinin yolu kesildi”

İzni alınmış ve resmi başvurusu yapılmış bir Türkiye buluşmasını planladıklarını, KHK zulmünün 5-6 Ekim’de Ankara’da konuşulmasını engellemek için buluşmanın yasaklandığını kaydeden Gergerlioğlu, devamında şöyle konuştu:

HDP ve Saadet Partisi’nin bize kucak açmasını dahi kabul edemediler. Bu sabah HDP’nin, bir siyasi partinin yolu kesildi, vatandaşlar giremesin diye. 

Yaptıklarının Anayasa’da, yasada, hukukta yeri yok. Yolu kesip vatandaşların geçişini engellediler. Çünkü bunlar zulmün duyulmasını engelleme gayreti. 

Biz bugün KHK hukuksuzluğunu bir kez daha belgeledik. Bugün hukuksuzluğu belgeledik, yarın KHK zulmünü yeneceğiz. Bu bitecek, bizim azmimizle, inancımızla bitecek.

 

Karamollaoğlu'ndan tepki

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hakları ve işleri ellerinden alınmış insanların sesini kısmak için salonları ve meydanları kapatmanız hiçbir şey ifade etmez. Herkes bilmeli ki; Saadet Partisi’nin kapısı başta KHK mağdurları olmak üzere, bütün mağdurlar için sonuna kadar açıktır" ifadelerini kullandı.


 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU