Erdoğan, yüzde 40 + 1 tartışmasına son noktayı koydu

Erdoğan'dan CHP'ye: Buradan sana kemik çıkmaz

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanının yüzde 50 + 1 ile değil, yüzde 40 + 1 ile seçilmesine yönelik eski bakan Faruk Çelik'in başlattığı tartışmaya son noktayı koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Partisinin Kızılcahamam'da gerçekleştirilen 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın açılış toplantısında konuşan Erdoğan, böyle bir çalışma içerisinde olmadıklarını ve olmayacaklarını belirtti.

Erdoğan, tartışmaya yönelik olarak şunları söyledi:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ülkemize kazandırdık. Böylece Türkiye tarihinde ilk defa bu denli kapsamlı bir değişimi milletimizin desteği ile gerçekleştirdi. Birinci yılını geride bıraktığımız sistemin çok uzun yıllar boyunca ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacağına inanıyorum. Son günlerdeki tartışmalara da burada son noktayı koymak istiyorum. Cumhurbaşkanının seçilme oranını yüzde 50'den yüzde 40'a düşürmek için ne bir çabamız ne düşüncemiz ne de çalışmamız söz konusu değildir. Yüzde 50 seçilme yeterliliği yeni sistemin adeta omurgasıdır ve bu iş bitmiştir. Türkiye'de hiç kimsenin millete zulüm etmemesi için yüzde 50 oranının korunmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Yüzde 50 sınırı vazgeçilmez bir kriterdir. Bu tartışmayı bir daha açılmamak üzere kapatıyoruz. 

CHP'ye tepki: Sana buradan kemik çıkmaz

Erdoğan, eski AK Partili bakanın başlattığı tartışma dolayısıyla "CHP'nin buradan bir şey çıkarmak istediğini" söylerken ana muhalefet için "Sana buradan kemik çıkmaz" dedi.

Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon: Belki bugün, belki yarın kadar yakın

Erdoğan, Fırat'ın doğusuna yapılacak olası bir harekatın "belki bugün belki yarın kadar yakın olduğunu" söyledi:

Ülkemizi terör örgütünden uzak tutmak için sürekli yüzümüze gülenlere diyoruz ki artık söz bitti. Bir taraftan Irak tarafından 30 bin civarında TIR'ı Suriye'ye sokacaksınız, silah, mühimmat yüklü bunları terör örgütüne teslim edeceksiniz sonra stratejik ortağız diyeceksiniz. Hazırlıklarımızı yaptık, harekat planlarımızı tamamladık. gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma ihtimali belki bugün belki yarın kadar yakın. Hem karadan hem de havadan bu harekatı yöneteceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU