Irak'taki gösterilerde en az 100 ölü, binlerce yaralı var: Yaralılara müdahalede de zorluklar yaşanıyor

Irak'ta devam eden hükümet karşıtı gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 100'e yükseldi

Irak'taki gösterilerde ölü sayısı artıyor / Fotoğraf: AP

Güvenlik gerekçeleriyle adının açıklanmasını istemeyen Irak Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, başkent Bağdat başta olmak üzere birçok vilayette düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde ölü sayısının 100'e yükseldiğini, yaralı sayısının ise 2 bine yaklaştığını kaydetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaralılar arasında hayati tehlikesi olanların da bulunduğunu belirten yetkili, insanların yaralıları, tutuklanma korkusundan dolayı devlet hastanelerine götürmediğini, bu nedenle ölü sayısının artabileceğini söyledi. 

Hayatını kaybedenler arasında güvenlik güçlerinden de kişiler bulunuyor. 

Öte yandan hastanelerde, yaralılara acil müdahale için tıbbi malzeme ve kan ünitelerinde sıkıntı yaşandığı belirtildi.  

“Hem göstericiler hem de güvenlik güçleri hedef alınıyor”

Kamu hizmetlerinde iyileşme ve istihdam gibi taleplerle başlayan gösterilerde polisin sert müdahalesi ve can kayıpları nedeniyle protestocular taleplerinin çıtasını yükselterek başbakanın istifasını istedi. 

Göstericiler, can kayıplarına ilişkin, hükümet güçlerini gerçek mermi kullanmakla suçlarken hükümet güçleri meçhul nişancıların hem göstericileri hem de güvenlik güçlerini hedef aldığını iddia ediyor. 

Başkent Bağdat ile güney kentleri 1 Ekim'den bu yana "yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu" nedeniyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor.
 

Irak'taki gösteriler
Irak'taki gösterilerde ölü sayısının atmasınsan endişe ediliyor / Fotoğraf: AP


Mukteda es-Sadr’dan istifa çağrısı

Sadr Hareketi lideri Muktada es-Sadr, ülkedeki gerginliği sona erdirmek için hükümetin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu.

Başbakan Adil Abdulmehdi liderliğindeki hükümetin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısı yapan Sadr, yaparak şunları kaydetti:

Iraklıların kanının dökülmesi karşısında sessiz kalamayız. Hükümetin istifasıyla akan kanı durdurun. Birleşmiş Milletlerin himayesinde erken seçim yapalım.


Irak’tan internet erişimine engellenme talebi

Öte yandan Irak’taki gösterilerin tırmanmasının ardından Irak İletişim Kurulu, Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı’ndan internet erişiminin engellenmesini talep ettiği iddia edildi.

Irak'taki gösteriler
Irak'taki gösteriler, 1 Ekim'den bu yana devam ediyor / Fotoğraf: AFP


Irak Kürdistan Bölgesi Ulaştırma Bakanı Anoo Cewher Andoka yerel medyaya yaptığı açıklamada, internet erişiminin engellenmesine ilişkin Kürdistan Bakanlar Kurulu’nun resmi olarak bilgilendirilmediğini söyledi.

Andoka, söz konusu talebin Iraklı yetkililerin Kürdistan’ın Bağdat temsilciliği aracılığıyla resmi bir şekilde yapılması gerektiğini belirterek, “Talep resmi bir şekilde bize ulaştıktan sonra Kürdistan Bakanlar Kurulu’na iletmemiz gerekiyor” dedi.

 

Independent Türkçe, AA
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU