Greta Thunberg kimdir, Nobel Barış Ödülü’nü kazanır mı?

Çevreci aktivist geçtiğimiz ay BM’de duygusal bir konuşma yapmıştı

İngiltere'den açıldığı sıfır karbondioksit salınımlı yelkenliyle Atlantik Okyanusu'nu geçerek New York'a gelen ve İklim Zirvesi'ne katılan Greta Thunberg duygusal konuşmasıyla liderleri sert şekilde eleştirmişti (AFP)  

İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg'in, başlattığı “iklim için okul grevi” hareketinin dünya çapında ses getirdiği kayda değer bir yılın ardından Nobel Barış Ödülü'nü kazanması bekleniyor.

İşte 16 yaşındaki aktivist hakkında bilmeniz gereken her şey:

Greta Thunberg kimdir?

Greta Thunberg, hükümet giderek derinleşen iklimsel ve ekolojik krizle başa çıkana kadar cuma günleri okula gitmeyeceğini söylemiş ve Ekim 2018'de 15 yaşındayken İsveç parlamentosunun önünde tek başına protestoya başlamıştı.

O günden bu yana geçen 12 ayda, dünyada en çok konuşulan isimlerden biri haline gelen Thunberg, ABD Başkanı Donald Trump'ın gazabına uğradığı BM Genel Kurulu'nda konuşma yapmaya davet edildi ve yüz binlerce genç aktivistin katıldığı küresel protestolara ilham verdi.

Geçen ay BM'de, dünya liderlerini karşısına aldığı duygusal konuşmasında Thunberg “Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız.

Ama ben yine de şanslı olanlardan biriyim. İnsanlar acı çekiyor. İnsanlar ölüyor. Tüm ekosistemler çöküyor. Kitlesel bir yok oluşun başlamasıyla karşı karşıyayız. Ama tek yaptığınız para ve ekonomik büyümeye dair peri masalları hakkında konuşmak. Bu ne cesaret?" ifadelerini kullanmıştı.

Thunberg'e cevap ne oldu?

Küresel bir ilgi odağı haline gelmesiyle, Greta'nın iklim aktivizmi övgüler kadar sert eleştirilerin de hedefi oldu.

Sağ kanattan gelen ve kanıtlarla ispat edilemeyen bazı eleştiriler, Thunberg'i yalancı veya ikiyüzlü olmakla suçluyordu.

Diğerleriyse Asperger teşhisini vurgulamış ve hastalığı nedeniyle ailesi olan oyuncu Svante Thunberg ve eski Eurovision şarkıcısı Malena Ernman tarafından manipüle edildiğini öne sürmüştü.

Greta aktivizmi için maaş aldığını ya da birileri tarafından kullanıldığı iddialarını da her zaman yalanlayarak eleştirilere defalarca karşılık verdi.

Bu yıl yaptığı bir Facebook paylaşımında "Arkamda kendim dışında kimse yok. Ailem, onları durumdan haberdar etmeden önce iklim aktivistlerine olabildiğince uzaktı” demişti.

 

gretaa.jpg
Donald Trump, geçenlerde attığı bir tweet'te Greta Thunberg'le alay etmişti (AP)

 

İklim değişiklinden şüphe edenler arasındaki en ünlü kişilik olan Trump, Thunberg'in BM'de sarfettiği sözlerden hazetmemişti. Başkan, Thunberg'in BM konuşmasını içeren bir videosunu Twitter'da paylaşarak alaycı bir şekilde "Parlak ve harika bir geleceği dört gözle bekleyen çok mutlu bir kız çocuğuna benziyor. Böyle şeyler görmek çok güzel!” yazmıştı.

Thunberg'in cevabıysa Twitter biyografisini değiştirmek olmuştu: "Parlak ve harika bir geleceği dört gözle bekleyen çok mutlu bir kız çocuğu”.

Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin onu "karmaşık" dünyanın gerçeklerini anlama konusunda başarısız olmakla eleştirdi. Putin “Kişilerin küçük ve genç yaştaki çocukları kişisel çıkarları için kullanması, yalnızca lanetlenmeyi hak ediyor. Greta'nın nazik ve çok samimi bir kız olduğuna eminim. Ancak yetişkinler, küçük ve genç çocukları bazı zor durumlara sokmamak için ellerinden gelen her şeyi yapmalı" diye konuşmuştu.

Greta Thunberg Nobel Barış Ödülü'nü kazanacak mı?

Greta 11 Ekim'de Nobel Barış Ödülü'nü alırsa, daha önce Nelson Mandela ve Barack Obama gibi isimlere verilen bu prestijli ödülü alan en genç kişi olacak.

Ayrıca eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore'dan beri, bu ödülü çevreci çalışmaları nedeniyle alan ilk isim olacak. Gore, ödülünü Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'yle (IPCC) paylaşmıştı.

Ladbrokes sözcüsü Jessica O'Reilly “Thunberg'in eylemlerinin küresel çapta sahip olduğu etkiye karşı çıkmak zor ve bu da kişilerin onu neden Nobel Barış Ödülü için favori gösterdiği gerçeğinde görülebiliyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ödül kazanması beklenen diğer adaylar arasında Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Brezilya yerlisi çevre lideri Raoni Metuktire ve Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de bulunuyor.

Greta, geçen günlerde Norveçli üç milletvekili tarafından ödüle aday gösterilmişti.

Norveçli sosyalist parlamenter Freddy Andre Ovstegard “Greta Thunberg barışa büyük katkısı olduğunu düşündüğüm kitlesel bir hareket başlattı” demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU