Gökdelenler arasına sıkışan bir efsane: Feriköy Spor Kulübü

İstanbul'un en köklü kulüplerinden Feriköy Spor Kulübü bugün ayakta kalma mücadelesi veriyor

Feriköyspor, yeni sezonun ilk karşılaşmasında İstanbul Bayburtspor'u konuk etti / Fotoğraf: Feriköy Spor Kulübü

Feriköy, İstanbul’un en eski semtlerinden biri. Aynı zamanda adını da semtten alan spor kulübüyle anılıyor.

Bir dönem Türkiye 1. Futbol Ligi'nde boy gösteren Feriköy, bugün gökdelenlerin arasına sıkışan, modern çağın yüksek binalarından kendini korumaya çabalayan sıcacık bir mahalle.

Mahalle sakinlerinin günlük yaşamına sirayet eden kültür ve gelenek futbolda da kendini gösteriyor. Feriköylüler, 1919'da kurulan ve bugüne kadar beş kez kapatılarak tekrar açılan kulüplerini eski günlerine döndürmek için el birliği vermişler.

Feriköy’ün kısa tarihi

1919 yılında kırmızı-yeşil renklerle "Feriköy İclaliye" ismiyle futbol sahalarına adımını atan kulüp, Milli Mücadele’nin ardından 1923'te renklerini kırmızı-beyaz olarak değiştirdi. Yeni adı Feriköy İdman Yurdu’ydu. O dönem Harbiye'de bulunan Kara Harp Okulu öğrencilerini kadrosuna katarak Türkiye'nin ilk asker-sivil futbol takımını kuran da aynı kulüptü.

Şimdiki Feriköy mezarlığının bulunduğu bölgede yer alan tesisleri ve futbol sahası, futbolun üç büyükleri Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi takımların mücadele ettiği İstanbul'un önemli futbol sahalarından biriydi. İstanbul'da o dönemde başlayan rant kavgalarından nasibini alan Feriköy'ün sahası bir gecede kazılarak, tarihe gömüldü.

Tarihler 1937'yi gösterdiğinde Kurtuluş Spor Kulübü ile birleşen Feriköy, uzun yıllar başarılı sezonlar geçirdi.

1947 yılına gelindiğinde Feriköy'ün bugün sahip olduğu tesislerin yerinde Salim Çağlar, Ragıp Yontur, Seyfi Kalenderoğlu, Sırrı Terleç ve Kadir Alkay beyler tarafından "son kez ve ebediyen kapanmamak üzere" Feriköy Gençlik Kulübü olarak yeniden kuruldu.

Tarihler 1982'yi gösterdiğinde ismi, Feriköy Spor Kulübü olarak değiştirildi.

Feriköy'ün yükselişi

1954'te İstanbul 4. amatör ligine giren Feriköy, sezonu şampiyon tamamlayarak 1955'te 3. amatör küme, 1956'da 2. amatör küme şampiyonluğunu kazandı.

1957'de 2. Profesyonel Lig'in kurulmasıyla ödüllendirilerek, TFF tarafından terfi ettirildi ve o sezonu beşinci sırada bitirdi.

Takip eden 1958'de ikinci sırada ve 1959 yılında da lig şampiyonu olarak baraj maçlarına katılma hakkı kazandı. Bursa'da oynanan Milli Lig'e yükselme maçlarında başarı serisini devam ettiren Feriköy, 9 sezon sürecek 1. Lig serüvenine başladı.
 

Feriköy 1967-68.jpg
Feriköy'ün 1967-68 sezonu kadrosu / Fotoğraf: Feriköy Spor Kulübü


1959/60 ve 1967/68 sezonları arasında 1. ligde mücadele eden ve Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı birçok kez mağlup eden Feriköy, artan maliyetler ve endüstrileşen futbol dünyasında ekonomik sorunlar yaşamasının ardından Türkiye 1. Futbol Ligi'ne veda etti.

1967-68 sezonunda 2. lige düşen Feriköyspor, 1973-74 sezonunda 3. Lig'e, 1991'de ise İstanbul 1. Amatör Lig'e düştü. 1999-2000 sezonunda İstanbul Süper Amatör Ligi'ne düşen Feriköy, şimdilerde tekrar eski günlerine dönmenin hayalini kuruyor.
 

Mahir Kılıç.jpg
Feriköy Spor Kulübü Müdürü Mahir Kılıç / Fotoğraf: Independent Türkçe


Geçtiğimiz pazar günü yeni sezonun ilk karşılaşmasına çıkan Feriköyspor'da kulüp müdürlüğü görevini yürüten Mahir Kılıç, Feriköy'ü Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

20 yıldır kulübün içerisinde görev yapan ve beş kuşaktır Feriköylü olduğunu söyleyen Kılıç, geçmişten gelen mahalle kültürünü devam ettirmeye çalıştığını dile getirerek şöyle konuştu:

Kaptan Ahmet, İsmet Yurtsu, Marakuka Veysel, Uçan Polis, Balıkçı Sıtkı baba, Ebe Naciye ve ismini sayamadığım mahallenin önde gelenlerinden aldığım bu emanete en güzel şekilde sahip çıkarak Feriköy'ü hak ettiği yere çıkartmak için elimden gelenin fazlasını yapmaya gayret gösteriyorum. Bu doğrultuda kulübüme bir tek çivi çakanı da sırtımda taşırım.


100 yıllık geçmişe sahip olan İstanbul'un en eski kulüplerinden biri olan Feriköy Spor Kulübü'nü 1. Lig'den amatör liglere kadar düşüren sürecin nasıl geliştiğini sorduk Mahir Kılıç'a: 

Türkiye'de Süper Lig'den tutun da amatör liglere kadar hemen hemen tüm kulüplerde olan bir sorun bu. Tamamen yönetim problemi. Yanlış seçilen, işi bilmeyen, ehil olmayan yöneticiler. Yanlış yönetimlerden sonraki en büyük ikinci sıkıntı ise destek. Tüm bunlar bir araya gelince bu düşüş kaçınılmaz oluyor.

Bir zamanlar İstanbul'un büyük kulüplerine kök söktürmüş, İsmet Yurtsu'yu Milli Takım'a futbolcu göndermiş bir kulüp olarak gazetelerin manşetlerini süslerdik. Oysa ki dokuz yıldır mahalli ligde mücadele ediyoruz.  


Bölgesel Amatör Lig'in (BAL) statüsünün de kulüp için büyük sorunlar arasında yer aldığını dile getiren Kılıç, BAL'da en büyük sıkıntıyı İstanbul takımlarının yaşadığını söyledi ve ekledi: 

"Ligde ilk dörtte İstanbul takımı varsa dördüncü direk düşüyor, üçüncü play-off oynuyor, kazanırsa ligde kalıyor ama başka şehirlerden 11'inci ve 12'nci sıradaki takım ligde kalabiliyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir statü yok. Türkiye'de de hiçbir ligde böyle bir statü yok. Bu da bizim önümüzdeki en büyük sıkıntılardan bir tanesi."

 

Mahir Kılıç - Mehmet Altunkılıç1.jpg
Mahir Kılıç, kulübün hedeflerini Independent Türkçe'ye değerlendirdi / Fotoğraf: Independent Türkçe


Mahir Kılıç, kendi yağlarında kavrulmaya çalışırken BAL'daki giderlerin yüksek olduğunu, ligdeki katılım bedeli olarak belirlenen ücretin de kulübün gidişatını olumsuz etkilediğini belirtiyor.

BAL'a katıldıkları sezon 25 bin lira ödediklerini, transferlere ve diğer giderlere para bulmaya çalışırken üstüne bu bedelin alınmasının kendilerini zor duruma soktuğunu dile getirdi.

"Kulübe icra gönderildi, futbolcuyu mu haczedeceksin?"

Diğer tüm kulüplerin olduğu gibi Feriköyspor'un da borcu bulunuyor.

Şahıslara değil devlet kurumlarına borçlarının olduğunu, bu borç nedeniyle kulübe haciz gönderildiğini aktaran Mahir Kılıç, söz konusu sıkıntıyla nasıl başa çıktıklarını şöyle anlatıyor:

Bir amatör spor kulübüne dahi vergi borcu çıkartıldı. Biz, amatör spor kulüplerinin vergiden muaf olması gerektiğini düşünüyoruz. Zaten geçmişten kalan borçlarımız var.

Kendi yağında kavrulmaya çalışan bir kulüp için gerçekten çok zor durumdayız. Örnek veriyorum vergi borcundan, elektrik borcundan dolayı kulübe haciz geliyor.

Buraya gelen arkadaşlara da söylüyorum biz burada kamu hizmeti yapyoruz. Burası bir ticarethane değil burada neyi icra edeceksin futbolcuyu mu?


Kulübün borcunun sürdürülebilir bir hale getirmesi için projeler üzerinde çalıştıklarını dile getiren Kılıç, İBB'ye ve ilçe belediyesine projeler sunduklarını anlattı. Borçlanmanın önüne geçebilmenin temel şartının öncelikle şirketleşme olması gerektiğini savunuyor.

İkinci önemli konunun ise "tesisleşme" olduğunu söylüyor, Kılıç.

Kulübün mevcut yerinin "Madam Ferry" tarafından "Feriköy'ün gençlerinin kullanımı için" kendilerine tahsis edildiğini, burada arazi sahibi olduklarını vurgulayan Kılıç, devletin veya İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin vereceği destekle mevcut araziye yapılacak bir Gençlik Merkezi'nin kulübün ekonomik olarak rahata çıkmasında önemli rol oynayacağını düşünüyor.

Kılıç, mevcuttaki tribünlerin büyütülmesiyle Gençlik Merkezi'nde kurulacak ticari alanların kulübe gelir kapısı olacağı ve bu sayede eski günlerine dönmelerinin kolaylaşacağı görüşünde.

Feriköy Stadı gökdelenlerin arasında.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


Bugünkü Feriköy'ün eski günlerinden çok uzaklaştığını etrafının gökdelenlerle doldurulduğunu vurgulayan Feriköyspor Kulüp Müdürü, bu şirketlerin kulübe destek olmamalarından da şikayetçi.

Başakşehir örneğini veren Kılıç, İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un Başakşehir'e devrinden sonra ilçedeki şirketlerin kulübe sponsor olduğunu ve kulübü bugünkü duruma getirdikleri görüşünde.

"Gelir elde etmek için stadı üçe böldük"

Amatör kulüplerin resmi olarak bir geliri olmadığı için kulübün stadını üçe böldüklerini anlatan Kılıç, maç oynanmadığı günlerde sahayı kiraya vererek bir kaynak oluşturduklarını ve buradan elde edilen gelirle, giderlerini karşılamaya çalıştıklarını söylüyor.

Söz dönüp dolaşıyor ve seçimden önce her iki başkan adayının da amatör spor kulüplerine verdiği vaatlere geliyor.

Ekrem İmamoğlu Bey'e de Binali Yıldırım Bey'e de amatör spor kulüpleriyle ilgili tekliflerimizi sunmuştuk. Her ikisi de sağ olsunlar televizyonlarda vaatlerde bulundular.

Bugün kazanan Ekrem İmamoğlu. Daha önce yapmış olduğu vaatte de "Her spor kulübüne 100 bin lira yardım yapacağız" diye telaffuz ettiler. Biz de şimdi beklenti içerisindeyiz. Ne olacağını bilmiyoruz.

Tabii şu an yoğunlar birçok sıkıntıyla uğraşıyorlar. Ne olacak? İlerleyen senelerde bu gerçekleşecek mi? Gerçekten amatör spor kulüplerine destek verilecek mi?

Şu an bekliyoruz inşallah gerçekleşir biz de gençlerimize daha iyi ortamlarda daha iyi hizmetlerde bulunuruz.


Ekonomik sorunlardan biraz da saha içine dönüyoruz. Feriköyspor'da altyapı konusu oldukça önemli bir unsur.

Kulübün bünyesinde futbol okullarıyla birlikte yaklaşık 350 kişilik bir oyuncu havuzu bulunuyor.

Alt kategorilerde birçok şampiyonluk da kazanan Feriköy'ün genç takımlarında başarılı olan futbolcular ödüllendirilme sistemiyle A Takım'a yükseliyorlar.

"Türkiye'deki en iyi altyapılardan birisiyiz"

Feriköy altyapısının Türkiye'deki en iyi altyapılar arasında yer aldığını iddia eden Kılıç, bu başarının tescilli olduğunu söylüyor.

Kulüp bünyesindeki futbolculara sadece spor yaptırmadıklarını onların eğitimlerini ve beslenme alışkanlıklarını da takip ettiklerini belirtiyor.

En çok dikkat edilen husus ise gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durması. Sigara veya alkol tüketen tespit edilirse en iyi oyuncu dahi olsa kulüple ilişiği kesiliyor.

Mahir Kılıç, sözlerini şu ifadelerle sonlandırıyor: 

Biz burada gençlerimize sahip çıkıyoruz. Devletimizden tek ricamız amatör spor kulüplerine el atsınlar. Biz kimseden nakdi bir para istemiyoruz en azından tesisleşmemiz konusunda yardımcı olmalarını istiyoruz.

Büyük iş insanları ve büyük müteahhitlerin kendi arazimizdeki tesisin yapılması hususunda bize sponsor olmaları tek isteğimiz. 



 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU