Gandi’nin külleri 150’nci doğum gününde çalındı

Hindistan’da ‘ulusun babası’ diye anılan Mahatma Gandi'nin külleri 150’nci doğum gününde çalındı. Hırsızlar Gandi’nin fotoğrafının üzerine de "hain" yazdı

Hindistan'da Mahatma Gandi'nin 150'inci doğum günü kutlanıyor / Fotoğraf: AFP

Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideri Mahatma Gandi'nin külleri çalındı.

Hindistan polisi, Bapu Bhawan Anıtı'nda 1948 yılından bu yana tutulan Gandi'nin küllerinin bir bölümünün hırsızlar tarafından çalındığını doğruladı. Hırsızların ayrıca Gandi'nin fotoğrafı üzerine yeşil boyayla "hain" yazdığı belirtildi. 

Kapılar erken açıldı

Anıtın bakımından sorumlu Mangaldeep Tiwari olayı ‘utanç verici’ diye nitelendirdi.

‘Gandi'nin doğum günü olduğu için anıtın kapısını sabah erken saatte açtığını’ anlatan Tiwari ‘döndüğünde Gandi'nin küllerinin kaybolduğunu ve posterinin tahrif edildiğini gördüğünü’ söyledi.

Polisin olayı "ulusal birliğe zarar veren" ve huzuru bozmaya yönelik davranışlar çerçevesinde soruşturduğu kaydedildi. 

631574860219166.jpg
Fotoğraf: AA

 

Vatan haini sayıyorlar

İngiliz sömürgesine karşı şiddetsiz direniş hareketinin lideri Mahatma Gandi, birçok Hint tarafından "ulusun babası" olarak anılırken, bazı radikal gruplar, Gandi'yi Hindu-Müslüman birliğini savunduğu için ‘vatan haini’ kabul ediyor.

Küllerinin bir kısmı nehre dökülmüştü

2 Ekim 1869'da dünyaya gelen Mahatma Gandi, Ocak 1948'de radikal bir Hindu tarafından uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirmişti.  Gandi'nin ölümünden sonra Hindu geleneğine göre bir nehre dökülen küllerinin bir bölümü saklanarak ülkedeki çeşitli anıtlara gönderilmişti. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU