Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Kültür ve sanatta olmamız gereken noktadan uzaktayız

Fuat Oktay, "Cumhurbaşkanımızın da her zaman altını çizdiği bir gerçek var ki o da ne yazık ki kültür ve sanat alanında olmamız gereken noktadan oldukça uzaktayız" açıklamasında bulundu

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Cumhurbaşkanımızın da her zaman altını çizdiği bir gerçek var ki o da ne yazık ki kültür ve sanat alanında olmamız gereken noktadan oldukça uzaktayız tüm gayretlerimize rağmen. Arşivlerimiz, kütüphanelerimiz yoğrulmayı, esere dönüşerek vücut bulmayı bekleyen kıymetlerle dolu" dedi.

Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 16'ncı Uluslararası Türk Sanatları Kongresi'ne katılacak sanat tarihçileri ve akademisyenlerle akşam yemeğinde bir araya geldi.

"Bizlere önemli görevler düşüyor"

Camilerin, türbelerin, kervansarayların ve köprülerin kıymetini yarınlara taşıyacak sanat gönüllülerine ihtiyaç duyduklarının altını çizen Oktay, şunları kaydetti:

Bugün müzelerimizde sergilenenlerin haricinde, sadece depo alanlarında muhafaza edilen eserlerimiz bile, dünyaya yepyeni pencereler açacak nitelikte ve sayıdadır. Zenginliklerimizin yeniden hayat bulması için hem akademisyenlerimize hem sanatkarlarımıza hem de bizlere önemli görevler düştüğünün bilincindeyiz.

Türk sanatının tarihi derinliği ve müktesebatının zümrüdü anka kuşunun üzerindeki tüy miktarınca, sonsuz ve eşsiz olduğunu vurgulayan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türk sanatını varlık sınırlarımızın ötelerinden başlayarak ele almak ve ihya etmek sanatımızın hak ettiği iltifata mazhar olması anlamına gelmektedir. Bu açıdan 60 yılı geride bırakan Uluslararası Türk Sanatları Kongresi'nin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kongre, çeşitli ülkelerden Türk sanatına gönül vermiş bilim insanları ve araştırmacıları bir araya getirerek çalışmalarını sunmaya, fikir alışverişi ve müzakereye imkan tanımaktadır. Aynı zamanda Türk sanat mirasının, ilim, irfan ve hikmetin mürekkebinden damıtılarak gelecek nesillere taşınmasına da vesile olmaktadır. Dünyada bilim, teknoloji ve sanat gibi alanlarda önemli dönüşümlerin yaşandığı bu dönemde bize ait olanı korumak ve geleceğe aktarmak her zamankinden daha da önemli hale gelmiştir.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU