CHP’den enflasyon yorumu: TÜİK açıkladığı fiyatlardan bir market zinciri kursun hepimiz oradan alıveriş yapalım

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, ağustostan eylüle kadar yüzde 15,01 seviyesinde yüzde 9,26'ye gerileyen yıllık enflasyon rakamlarını değerlendirdi

Fotoğraf: AA (Arşiv) 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verisini değerlendirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Zam yağmuru devam ediyor ama Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, enflasyon tek haneye düşmüş” ifadelerini kullanan Erdoğdu, “İşçi, memur ve emeklilere düşük zam için tek hane aldatmacası sahnede” dedi. 

Bir yılda doğal gaza yüzde 57, elektriğe yüzde 56, benzine ise yüzde 32 zam geldiğini hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı, kamu çalışanlarına yapılacak zamlarda enflasyona göre kayıpların telafi edilmesi uygulamasından vazgeçildiğini söyledi.

Erdoğdu, “IMF’nin isteği doğrultusunda” beklenen enflasyon oranına göre ücret artışı yapıldığını savundu. 

TÜİK'in açıkladığı enflasyon ile hayat pahalılığı arasındaki makasın giderek açıldığını öne süren Erdoğdu, şöyle konuştu: 

TÜİK açıkladığı fiyatlardan bir market zinciri kursun hepimiz oradan alıveriş yapalım. 

Sadece akaryakıt, doğal gaz ve elektrik zamları ile bunların hayatın diğer alanlarına etkisi düşünüldüğünde, fiyat düşüşü iddialarıyla yapılan TÜFE hesaplamasının şaibeli olduğunu anlamak için konunun uzmanı olmaya gerek yok.


“Enflasyon ne olursa olsun açıkladıkları yüzde 5 hedefine göre ücret artışı, ücretlilerin alım gücünde büyük gerilemeye neden olur” diyen Aykut Erdoğdu, 30 Eylül’de açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nı da değerlendirdi: 

Bu sene anlaşıldığı üzere söz konusu hedefler yakalanamadı. 

Yüzde 5 enflasyon hedefinin gerçekleşmeyeceği, geçen sene koydukları hedefin gerçekleşmemesinden ortaya çıkıyor. 

2018 yılı sonunda vergi indirimleri ve yönetim sopasıyla çeşitli ürünlerde geçici fiyat indirimleri gerçekleşti. 

Eğer benzer bir şekilde zorla fiyat indirimlerinin bu yılın sonunda tekrarlanmaması halinde kasım ve aralık aylarında enflasyon hızla yukarı çıkacak. 

Ne yaparlarsa yapsınlar tek hane aldatmacasını sürdüremeyecekler.


İktidarın yeni bir ekonomi modeli getirdiğini söyleyen Erdoğdu, "Hiçbir ekonomik teoriye ve mantığa uymayan bu modele göre, zam yapınca enflasyon düşüyor, faiz düşünce de enflasyon düşüyor, faiz inince para değer kazanıyor" ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU