CHP ve İYİ Parti ambalajlı suların araştırılması için soru önergesi verdi

İçme sularındaki ağır metallerle ilgili basına yansıyan haberler nedeniyle denetimlerin artması isteniyor

CHP ve İYİ Parti içme sularında ağır metallere rastlanılması ve eksik denetim yapıldığı iddialarıyla ilgili, son günlerde basına da yansıyan haberler nedeniyle, TBMM'ye ayrı ayrı soru önergeleri verdi. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ambalajlı suların incelenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. 

Özel, 43 farklı markanın ambalajlı içme sularının analizinden baryum, kurşun ve stronsiyum gibi ağır metallerin, olması gerekenden katbekat fazla çıkmasıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı'na önerge verdi.

Özel'in önergesinde, ambalajlı suların izinlendirilmesi çalışmalarının İl Sağlık Müdürlüklerince yürütülmesi, üretim izni verilen bütün ambalajlı suların da Sağlık Bakanlığı'nca denetlenmesi gerektiği belirtildi. İlgili mevzuat gereği, yılda en az 4 kez İl Sağlık Müdürlükleri, 1 kez de Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmesi gereken su üretim tesislerinde dolumu yapılarak piyasaya sunulan suların, aynı zamanda piyasa denetimlerinin gerçekleştirilmesinin de zorunlu olduğu ifade edildi. 

CHP’li Özel’in sunduğu soru önergesinde, denetimlerde suyun etiket bilgileri, ambalajlar ve kapaklarının incelenmesinin gerektiği, incelenen ürünlerin mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yapılarak su niteliğinin uygun olup olmadığının denetlenmesi zorunluluğu bulunduğu yer aldı.

Özel, piyasada bulunan ruhsatlı ve ruhsatsız ambalajlı içme sularının incelenmesi, dolum yapılan su üretim tesislerinde halk sağlığını etkileyecek bir sorun olup olmadığının belirlenmesi, denetim faaliyetlerinde eksiklik bulunup bulunmadığı, sorunlu içme sularının piyasaya sunulmasında hangi kurumların sorumluluklarının bulunduğunun açığa çıkarılmasının araştırılmasını istedi. 

İYİ Parti de içme suyu örneklerindeki ağır metallerin araştırılmasını istedi

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun da TBMM’ye, Ambalajlı İçme Suyu Örneklerinde Ağır Metal Analizi ve Risk Değerlendirmesi Hakkında Soru Önergesi verdi. 

Ergun, piyasadaki 43 farklı ambalajlı içme suyu markasında normalin çok üzerinde baryum (Ba) ve kurşun (Pb) gibi ağır metal oranlarına rastlandığı belirtiliyor. Ergun’un önergesinde, “Bu ağır metallerin, çağımızın en tehlikeli ve tedavisi zor hastalıklarından birisi olan kansere neden olan etkilere sahip olduğu bilimsel verilerle sabittir. Ambalajlı suların, olması gereken değerlerin altında veya üstünde kimyasal bileşenler ihtiva etmesi çeşitli hastalıkları tetiklemekte, toplum sağlığını riske atmaktadır.” denildi. 

Ergun'un önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"1.    Bakanlığınızın bu firmalara ve üretilen suların içeriklerine yönelik olarak hangi sıklıkla denetim yapmaktadır?
2.    Söz konusu denetimler Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kurumların ilgili kriterlerini neden taşıyamamaktadır?
3.    Bakanlığınız, bu konuda yapılan denetimlerde şimdiye kadar toplum sağlığını riske atan kaç firmayı tespit etmiştir?
4.    Eğer bu firmaların toplum sağlığını olumsuz etkileyebilecek suları piyasaya sürdüğü tespit edilmişse, bu firmalardan kaç tanesine ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır ve bu yaptırımlar bu konudaki Avrupa Birliği standartlarına uygun mudur?"

 

Tartışma, geçtiğimiz günlerde Milliyet Gazetesi'nde Mert İnan imzalı "Yüzlerce kat fazla çıktı... Duş bile alınmaz! Resmen zehir" başlıklı haberden sonra başlamıştı. 

Haberde, Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden 4 akademisyenin gerçekleştirdiği “Ambalajlı İçme Suyu Örneklerinde Ağır Metal Analizi ve Risk Değerlendirmesi” başlıklı analiz çalışması kapsamında 43 farklı markanın içme suyu örneği üzerinde, 16 farklı ağır metalin analiz işleminin gerçekleştirildiğine yer veriliyordu.  Su örnekleri içerisinde tespit edilen en yüksek ağır metal konsantrasyonlarının, baryum, kurşun, stronsiyum olduğunun yer aldığı haberde, "Araştırmada, kurşun oranlarının ambalajlı içme sularında yetişkinler için 10-6’yı aşan kanserojen indeks aralığı sergilediğine vurgu yapılarak, “Ambalajlı içme suyu tüketmenin Pb(kurşun) seviyesine göre kanserojen risk oluşturduğu gözlenmektedir." denildi.

DAHA FAZLA HABER OKU