Japonya, Naruhito’nun tahta çıkışı şerefine 600 bin suçluyu affedecek

22 Ekim’deki resmi tören öncesi varılan karara göre affedilecek kişiler hakkındaki kısıtlamaların da kaldırılması bekleniyor

1 Mayıs'ta görevi devralan Naruhito, kendisini Japonya'nın barışına adayacağını söylemişti (AFP)

Japonya’da yayın yapan Mainichi Shimbun gazetesi, hükümetin yeni imparator Naruhito için resmi olarak 22 Ekim’de düzenlenecek tahta çıkış törenini kutlamak için aldığı kararla, adi suçlar işlemiş yaklaşık 600 bin kişiyi affedeceğini yazdı.

Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, affedilen kişilere işledikleri suçlar nedeniyle getirilmiş kısıtlamaların da kaldırılacağı belirtildi.

Japonya’da suçlu olduğuna hükmedilmiş ve para cezasına çarptırılmış kişilerin, doktorluk, hemşirelik ya da diğer hizmetlerle ilgili yetki belgesi alması 5 yıl boyunca yasak sayılıyor.

Kabine Genel Sekreteri ve Hükümet Sözcüsü Yoşihide Suga, hükümetin af planına dair gazetecilerin yönelttiği sorulara, “Meseleyi çok dikkatli bir şekilde gözden geçiriyoruz. Ayrıntılar hakkında yorum yapmaktan kaçınıyorum” yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski imparatorlardan Hirohito’nun ölümü nedeniyle 1989’da 10 milyondan fazla kişi hakkında af kararı çıkarılmış ve bu kişilere yurttaşlık hakları iade edilmişti.

İmparatorluk koltuğunu oğlu Naruhito’ya devreden Akihito için 1990’da düzenlenen tahta çıkış töreni için 2,5 milyon kişi hakkında af kararı çıkarılmıştı.

Görevi bırakma kararını nisan ayında açıklayan İmparator Akihito, son 200 yılda tahtından feragat eden ilk Japon lider olarak tarihe geçmişti.

Akihito'nun yerine 1 Mayıs'ta geçen Naruhito'nun dönemine "Reiwa" adı verilmiş, bu ismin 7. yüzyıl Japon şiir antolojisi "Manyoşu"dan alındığı belirtilmişti.

Başbakan Şinzo Abe, hükümetin bu ismi “sert bir kıştan sonra baharın gelişiyle tomurcuklanan çiçeklerin açması gibi Japonya'yı herkesin rüyalarını gerçekleştirebileceği bir yer haline getirme ümidiyle” seçtiğini duyurmuştu.

Akihito'nun dönemi içinse, “barışa ulaşmak” anlamına gelen “Heisei” ismi tercih edilmişti.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU